În fiecare an din ultimii trei, câte un om nevinovat a murit de glonțul poliției, spun reprezentanții Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH). Ei cer modificarea urgentă a legii poliţiei şi a legii armelor de foc astfel încât să fie interzisă folosirea armelor de foc pentru prinderea sau imobilizarea unor persoane care au comis contravenţii. O femeie din Reghin a fost împuşcată în cap vineri seară în timp ce mergea pe stradă, după ce poliţiştii au făcut uz de armă pentru a prinde un şofer pe care îl urmăreau.

HotNews.roFoto: Hotnews

APADOR-CH cere modificarea urgentă a legii poliţiei (218/2002) şi a legii armelor de foc (17/1996), în sensul interzicerii exprese a folosirii armelor de foc pentru prinderea sau imobilizarea unor persoane care au comis contravenţii, argumentând că contravenţiile sunt fapte de gravitate minoră, sub pericolul pe care-l reprezintă infracţiunile, iar folosirea armelor de foc pentru prinderea unui contravenient (de regulă, este vorba despre contravenţii prevăzute de legislaţia rutieră) produce mai multe prejudicii pentru societate, decât beneficii.

Reprezentanții asociației spun că există un risc ridicat, de suficiente ori concretizat, de rănire sau ucidere a unor persoane care se află întâmplător în spaţiul public, fără nicio legătură cu respectiva contravenţie.

Cel mai recent episod de acest gen a avut loc vineri în judeţul Mureş, unde un pieton a fost grav rănit la cap de un glonţ tras de către un poliţist care încerca să oprească un autoturism. Șoferul nu oprise la semnalul echipajului de poliţie, faptă care constituie contravenţie, nu infracţiune. Astfel că, din cauza teribilismului unui şofer, care va primi doar o amendă, o persoană nevinovată, complet străină de acel incident, se află la spital, între viaţă şi moarte, spune sursa citată.

APADOR-CH reaminteşte că acesta nu este singurul caz în care folosirea armelor de foc a produs mai multe prejudicii decât beneficii. Un alt caz a fost în luna martie 2018, în Vaslui, unde un şofer a fost împuşcat în cap de un poliţist care, iniţial, a susţinut că arma i s-a descărcat accidental. În acel caz, dacă în loc de pistol cu glonţ poliţistul ar fi fost dotat cu un taser, decesul nu s-ar mai fi produs. Nu ar fi avut de suferit nici victima şi nici, în cele din urmă, poliţistul.

Conform statisticilor furnizate de IGPR la cererea APADOR-CH, numai în ultimii trei ani câte un om a murit de glonțul poliției.

APADOR-CH cere din nou Ministerului Afacerilor Interne să reevalueze politica de dotare cu arme de foc a poliţiştilor și spune că este necesar ca armele de foc să rămână doar în dotarea forţelor speciale de intervenţie ale poliţiei, iar restul poliţiştilor, inclusiv cei de la poliţia rutieră, ar trebui dotaţi cu pistoale neletale, cu electroşocuri („tasere”). Taserele nu oferă mari şanse de a opri autoturismele, dar, în mod sigur, nu ucid oameni. Pentru oprirea autoturismelor se pot folosi „benzile cu ţepi” sau alte metode specifice, care nu pun în pericol viaţa celorlalţi şi care ar trebui asimilate în România, mai spune sursa citată.