Propunerea Laurei Codruța Kovesi, la funcția de prim-procuror al Uniunii Europene, continuă să fie subiect de interes atât în România cât și în presa internațională. Fostă luptătoare anticorupție din România, selectată pentru o funcție de top a U.E. titrează New York Times. Când Laura Codruța Kovesi a fost responsabilă de agenția anticorupție a României, mii de oficiali guvernamentali și lideri de afaceri au fost urmăriți cu succes în ceea ce a devenit o victorie importantă în lupta împotriva mitei într-o țară care se numără printre cele mai corupte din Europa, mai scrie New York Times. Un influent ziar elvețian: Vara trecută, procurorul anti-corupție Laura Codruța Kövesi a fost forțată să plece din funcție. Acum este candidatul principal pentru postul de Procuror General al UE. Guvernul român face tot posibilul să împiedice desemnarea ei, scrie Neue Zurcher Zeitung, potrivit G4Media. Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român. „E o ipocrizie. E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE“, ripostează unul dintre diplomaţii cu vechime în MAE. Un stat puternic din UE o susține pe Kovesi la șefia Parchetului European. Ministrul austriac de Justiție, Josef Moser, a spus că statul pe care îl reprezintă va vota în favoarea lui Kovesi. Oficialul a făcut această declarație în timpul unui interviu pentru televiziunea publică austriacă, potrivit Greatnews.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Prăbușirea spectaculoasă a PSD.PSD s-a prăbușit în intențiile de vot ale românilor, partidul condus de Liviu Dragnea ajungând în ianuarie la scorul minim istoric de 24,5%, arată sondajul realizat lunar de IMAS la comanda USR, scrie G4Media. PSD continuă căderea, titrează Adevărul. PSD a coborât sub pragul de 25%, arată sondajul lunar realizat de IMAS la comanda USR, obţinut de Adevărul. Cercetarea prezintă două măsurători: una privind intenţia de vot la alegerile europarlamentare, iar alta privind intenţia la alegerile parlamentare. PNL e în scădere faţă de luna decembrie, în timp ce USR stă mult mai bine decât partidul lui Dacian Cioloş. ALDE are cea mai spectaculoasă creştere, mai scriu aceștia. Cei de laGreatnews scriu și ei despre sondajul realizat de IMAS: Un sondaj IMAS realizat la cererea USR arată cât de mult a scăzut PSD în preferințele alegătorilor din 2016 până acum.

Bun de citit:

Soluție comunitară pentru contestatul drept de autor. Contestata reformă a dreptului de autor în UE a mai depășit un obstacol: statele comunitare au ajuns la un compromis cu care vor merge la negocieri în Parlamentul European. În conflictul generat de reformarea dreptului de autor în UE, statele comunitare au acceptat compromisul dintre Germania și Franța, scrie Deutsche Welle.

Povestea ”furtului” de către PSD a semnăturilor inițiativei ”Fără penali în funcții publice”, spusă chiar de președintele Comitetului de inițiativă. Mihai Badea, președintele comitetului de inițiativă ”Fără penali în funcții publice”, povestește pe pagina de Facebook cum PSD, cu ajutorul secretarului general al Camerei Deputaților, Silvia Mihalcea, a pus la cale ”furtul” semnăturilor strânse anul trecut pentru inițiativa de revizuire a Constituției care să le interzică celor condamnați penal să poată ajunge parlamentari sau președinte al României, scrie G4Media.

Desant american în Europa, pe fondul tensiunilor cu Rusia şi China. Vicepreşedintele SUA, Mike Pence şi şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, se vor afla de luni în câteva state din Europa Centrală unde au de gestionat probleme precum contracarearea influenţei Rusiei şi Chinei în zonă, consolidarea NATO, dar şi situaţia din Orientul Mijlociu. Turneul oficial al lui Pompeo începe luni la Budapesta, unde se va întâlni cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi cu ministrul apărării, Tibor Benko, scrie Adevărul.

Elevul român ”cu potențial” de creștere excelentă e tratat de școală ca ”superficial”. Profilul cel mai răspândit de elev român “cu potențial” de creștere excelentă arată cam așa: copil receptiv, cu atenție bună, dar oscilantă pe sarcini repetitive, interesat de nou și flexibil în trecerea de la o cerință de lucru la alta, sociabil, foarte motivat de reflecția sa în ochii celorlalți, cu capacitate medie și bună de abstractizare, cu limbaj în dezvoltare, dar eficient în transmiterea ideilor, dinamic; îi place să construiască, să lucreze în echipe cu alți copii, spontan, creativ și intuitiv, scrie Edupedu.