În 2015 ponderea cheltuielilor de funcționare a Serviciului Român de Informații era de circa 33% din totalul bugetului alocat. Patru ani mai târziu, în noul proiect de buget ponderea cheltuielilor de funcționare - misiuni operative, investiții, cybersecurity, cheltuieli de natură tehnologică, dar și banii dați pe apă, curent, combustibil, gaze și pe alte elemente de întreținere - ajunge la doar 16%, potrivit oficialilor SRI. În schimb, în ultimii patru ani au crescut constant - pe fondul deciziilor luate de guvern - cheltuielile legate de salarii și pensii. Informațiile vin în contextul în care Liviu Dragnea a amenințat că va tăia din alocarea bugetară pentru servicii când proiectul de buget al Guvernului va ajunge în Parlament.

Bugetul SRI pe aniFoto: SRI

În 2015, ponderea din buget a cheltuielilor de funcționare a Serviciului Român de Informații reprezenta circa 33%. În această categorie de cheltuieli sunt încadrate atât investițiile, achizițiile de echipamente noi, misiunile operative, eforturile pe cybersecurity cât și cele de țin de întreținere curentă precum combustibilul, gazele, curentul electric, apa etc.

În proiectul de buget pe 2019, așa cum a fost propus de Ministerul de Finanțe, agreatd e Guvern și aprobat în CSAT, ponderea cheltuielilor de funcționare a SRI este de circa 16%, au comunicat oficiali ai SRI.

Din 2015 și până în 2019, deși bugetul SRI s-a mărit ca valoare, ponderea salariilor și a pensiilor a crescut simțitor.

„În 2016 Parlamentul a dat legea 232 pentru pensionarea anticipată a cadrelor și care stabilea chiar pensii mai mari decât salariile primite. Rezultatul a fost că în 2017 au ieșit la pensie la fel de mulți oameni cât în ultimii 12 ani. Iar pensiile sunt în sarcina noastră, a SRI. Salariile la fel s-au mărit că așa a decis Guvernul”, spun oficialii SRI.

Foto: Bugetul SRI pe ultimii ani - Cheltuielile cu salarii (rosu), pensii (albastru) și cheltuielile de funcționare (cu verde)

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții SRI, cheltuielile cu pensiile au crescut de la 23,7% în 2016 la circa 31,6% din buget în 2017, iar în anii următori cheltuielile salariale au sărit de la 46-47%, la circa 56% pe 2019, conform previziunilor.

Astfel, dacă bugetul în varianta propusă de Guvern va fi adoptat, pe 2019 oficialii SRI avertizează că fondurile alocate investițiilor vor însemna doar 1% și au dat ca exemplul Marii Britanii care în cadrul serviciilor de informații alocă circa 40% din buget pentru investiții, în special de natură tehnologică.

„Pentru 2019, în varianta propusă de Guvern, vom avea practic circa 400 de milioane de lei pentru funcționare, asta înseamnă aproape 80 de milioane de euro pentru tot Serviciul Român de Informații”, spun reprezentanții SRI.

„Mulți spun 'de ce nu dați afară oameni?', însă uită că pensiile sunt tot în sarcina noastră. Dacă dăm afară oamenii, îi mutăm de la 'salarii' la 'pensii' și nu rezolvăm nimic. Da, există un dezechilibru în interiorul Serviciului că avem prea mulți angajați pe zone care nu țin de activitatea de bază a serviciului - spital propriu, serviciu special de poștă sau altele - și prea puțin angajați pe activitățile 'core' ale SRI”, susțin reprezentanții instituției.

Dragnea a cerut Guvernului să reanalizeze sumele „importante” alocate serviciilor secrete: Dacă pot face această modificare în Guvern, dacă nu eu sigur o voi face la Parlament

Precizările oficialilor SRI vin în contextul în care președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a criticat propiectul de buget pus în dezbatere publică de către Guvernul Dăncilă pe motiv că alocă prea mulți bani pentru servicii - Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Serviciul de de Pază și Protecție. Dragnea a precizat că dacă Guvernul nu va scădea alocarea bugetară pentru servicii, atunci va tăia el fondurile atunci când proiectul de buget va ajunge la vot în Parlament.

Șeful PSD a afirmat că „sume importante de aici pot fi alocate serviciilor de sănătate” și a citat ca exemple un program național de acordare gratuită de vitamina D pentru copii - care este „tot un program de siguranță națională” - sau programe pentru diabetici.

„Doamna premier a spus că va analiza”, a precizat el.

„Dacă pot face această modificare în Guvern, dacă nu eu sigur o voi face la Parlament”, a amenințat Liviu Dragnea.

„Dacă își vor restrânge activitatea strict la atribuțiile prevăzute în lege se vor descurca foarte bine cu mai puțini bani, iar diferența poate fi transferată la programele naționale de sănătate pentru copii”, a transmis și PSD, pe pagina de Facebook.

Citește și:

Dragnea a cerut Guvernului să reanalizeze sumele „importante” alocate serviciilor secrete: Dacă pot face această modificare în Guvern, dacă nu eu sigur o voi face la Parlament

Dăncilă spune că susţine o relocare de fonduri de la bugetele Serviciilor la Sănătate