Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Uniunea Europeană că vrea să-l dea jos de la putere pe președintele venezuelean Nicolas Maduro, în contradicție cu "democrația", scrie La Libre Belgique, citat de Rador.

ErdoganFoto: Captura YouTube

"Știm acum cine este UE ... (...) Pe de o parte, vorbiţi despre alegeri și despre democrație şi, apoi, cu violență și viclenie, vreţi să răsturnaţi un guvern", a declarat Erdogan în timpul unui discurs televizat.

Nouăsprezece țări din Uniunea Europeană l-au recunoscut pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei, după ce acesta s-a autoproclamat președinte pe 23 ianuarie. Ele consideră că Nicolas Maduro este un uzurpator pentru că a fost reales în alegeri contestate de opoziție și de o mare parte a comunității internaționale, cu oponenții săi în închisoare sau în exil.

Washingtonul, care l-a recunoscut pe dl Guaido imediat după autoproclamarea sa ca președinte, a salutat recunoașterea europeană și a invitat toate celelalte țări să facă același lucru. Dar șeful statului turc îl susține puternic pe Maduro.

Erdogan a calificat eforturile întreprinse pentru a-l determina pe Maduro să plece drept o "încercare de lovitură de stat pentru a-l scoate pe liderul ales din țară şi de la putere".

Președintele turc l-a sunat pe Maduro pe 23 ianuarie pentru a-i arăta susţinerea sa, îndemnându-l să-și păstreze "capul sus". Erdogan și Maduro au relații strânse de mai mulți ani. Maduro a fost unul dintre primii lideri din lume care l-au sprijinit pe Erdogan după încercarea de lovitură de stat împotriva lui, în iulie 2016.