Unul din sponsorii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este compania Coca-Cola, după cum arată o imagine surprinsă de un ziarist străin. Reprezentanții Coca-Cola au explicat pentru HotNews.ro că parteneriatul a fost încheiat în urma unei cereri publice de sponsorizare lansate de Ministerul român de Externe pentru susținerea desfășurării acestui mandat de șase luni la șefia UE și că vor sprijini autoritățile în organizarea mai multor reuniuni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ineditul parteneriat între autoritățile române și compania de băuturi răcoritoare a fost semnalat de un jurnalist german, Stefan Leifert, corespondentul televiziunii publice germane ZDF la Bruxelles.

Acesta a postat pe contul său de Twitter o fotografie cu un panou pe care apar alăturate logo-urile Președinției române a UE și companiei Coca-Cola, cu mesajul (în engleză): „Sistemul Coca-Cola susține cu mândrie prima Președinție română a Consiliului UE”.

„Președinția română a Consiliului UE vă va fi prezentată de...” - a fost comentariul cu care ziaristul german a însoțit imaginea postată, ce a fost apoi redistribuită de sute de internauți.

Într-un răspuns transmis vineri, la solicitarea HotNews.ro, cu privire la acest parteneriat, reprezentanții Coca-Cola România au explicat că au decis să susțină Președinția română a Consiliului UE „în urma unei cereri publice de sponsorizare lansate pentru Președinția Consiliului de către Ministerul Afacerilor Externe al României, ce a avut la bază Ghidul privind selectarea și contractarea sponsorizărilor pentru pregătirea și exercitarea mandatului Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, printr-un proces de selecție public și transparent, conform practicii din fiecare țară care deține rolul de Președinte al Consiliului Uniunii Europene”.

Reprezentanții companiei au mai precizat că, în timpul celor șase luni de Președinție a României la Consiliul UE, Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România, alături de ceilalți parteneri, „vor sprijini autoritățile în organizarea reuniunilor din mai multe orașe din întreaga țară, inclusiv unul dintre cele mai importante momente ale Presedintiei, respectiv Summitul UE de la Sibiu, și reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale UE, format Gymnich, care a avut loc între 31 ianuarie și 1 februarie 2019 la Banca Națională a României”.

Cei de la Coca-Cola se declară totodată „onorați” să susțină acest demers și spun că parteneriatul „reconfirmă respectul nostru pentru România și cetățenii săi”. „Cu o prezență de peste 27 de ani pe piața locală, sistemul format din Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România a devenit unul dintre cei mai importanți actori ai economiei locale. Prin urmare, parteneriatul cu autoritățile române pentru a susține prima Președinție a Consiliului Uniunii Europene reprezintă un pas natural prin care continuăm să ne arătăm angajamentul de a contribui la dezvoltarea României”, arată Coca-Cola.