Uniunea Europeană se află pe punctul de a lansa un canal alternativ pentru a trimite bani Iranului, care ar ocoli sancţiunile SUA. împotriva republicii islamice, a declarat luni ministrul de Externe al Germaniei. "Vehicul cu destinaţie specială" sau SPV face parte din eforturile UE de a menţine în viaţă un acord internaţional care vizează reducerea ambiţiilor nucleare ale Iranului, scrie Associated Press, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viitorul pactului asumat de Consiliul de Securitate al ONU a fost pus în îndoială când preşedintele Donald Trump s-a retras, anul trecut, calificându-l drept "o afacere groaznică şi unilaterală". Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat reporterilor de la Bruxelles că, "în ceea ce priveşte vehiculul cu destinaţie specială, acesta va fi înregistrat, nu a fost încă înregistrat, dar aş spune că implementarea planului nostru este iminentă".

Maas a afirmat că scopul UE este să se asigure că "afacerile care nu sunt sancţionate de SUA pot fi menţinute şi că există un instrument adecvat pentru plăţile internaţionale". El a spus că Germania lucrează în mod deosebit cu Marea Britanie şi Franţa, dar şi cu alţi parteneri din UE, în ultimele luni, pentru a crea acest instrument, fără a oferi detalii. Reprezentanţii ţărilor membre ale UE au discutat luni cu Iranul, dar nu au anunţat finalizarea SPV. Este probabil să se discute atunci când miniştrii de externe ai UE se întâlnesc pentru două zile în România, joi.

Înalţi oficiali UE au declarat de săptămâni că mecanismul de finanţare va fi lansat în curând, însă au ezitat să furnizeze detalii, din cauza preocupărilor europene că Trump va viza ţara de iniţiere şi orice alţi participanţi.

Casa Albă i-a avertizat pe europeni că se pot confrunta cu amenzi şi sancţiuni riguroase, în cazul în care vor încerca să eludeze sancţiunile. Totuşi, UE insistă că acordul nuclear este vital pentru securitatea regională şi globală. UE a introdus deja măsuri pentru a împiedica companiile europene să respecte sancţiunile SUA fără autorizaţia Bruxelles-ului. Măsurile blochează efectul oricărei acţiuni în justiţie a SUA în Europa şi permit companiilor europene să recupereze daunele care decurg din sancţiuni, celor care le provoacă.

"Nu vrem ca Iranul să părăsească acest acord şi să înceapă din nou îmbogăţirea uraniului", a spus Maas.