Germania, Franţa şi Spania au anunţat sâmbătă după-amiază că ar putea să îl recunoască pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei în cazul în care Administraţia Nicolas Maduro nu va convoca în următoarele opt zile alegeri prezidenţiale anticipate.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

UPDATE: Banca Angliei a blocat cererea oficialilor președintelui Venezuelei Nicolas Maduro de a retrage aur în valoare de 1.2 miliarde de dolari.

UPDATE: Venezuela a respins categoric sâmbătă la ONU ultimatumul lansat de către mai multe ţări europene. ”Nimeni nu ne va da termene, nici nu ne spune dacă trebuie sau nu convocate alegeri”, a declarat ministrul venezuelean de externe Jorge Arreaza.

UPDATE: Poziția exprimată de președintele american potrivit căreia toate opțiunile sunt deschise în ceea ce privește Venezuela este una periculoasă. O eventuală intervenție militară trebuie evitată cu orice preț, a transmis ambasadorul Rusiei la ONU, potrivit Reuters.

UPDATE: Criza din Venezuela ar putea fi discutată la reuniunea miniștrilor de externe din statele UE de la București, care va avea loc pe 31 ianuarie, potrivit șefului diplomației române Teodor Meleșcanu. El a spus că România susține organizarea unor alegeri anticipate în statul sud-american.

UPDATE: Uniunea Europeană va schimba abordarea în privinţa recunoaşterii legitimităţii Administraţiei din Venezuela în cazul în care nu vor fi convocate alegeri prezidenţiale în următoarele zile, a avertizat și Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"În lipsa unui anunţ în următoarele zile privind organizarea unor noi alegeri cu garanţiile necesare, Uniunea Europeană va trece la noi acţiuni, inclusiv în privinţa recunoaşterii conducerii ţării", a spus Federica Mogherini.

UPDATE: Secretarul de stat american Mike Pompeo a transmis, referitor la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, că este timpul ca statele să ia o decizie privind criza din Venezuela.

"Este vremea ca fiecare națiune să decidă de partea cui se situează. Nu mai e loc de amânări sau alte jocuri. Fie te alături forțelor libertății, fie ești în liga lui Maduro”, a fost mesajul lui Pompeo, potrivit Reuters.

UPDATE: În timp ce liderii europeni se alătură SUA în demersul de recunoaștere a liderului opoziției Guaido drept președinte interimar, cerându-i lui Maduro să facă pasul înapoi și să convoace alegeri anticipate, Rusia a înregistrat o înfrângere.

Potrivit Reuters, Rusia nu a reușit să blocheze reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind criza din Venezuela care a fost solicitată de SUA.

Premierul spaniol a lansat un avertisment la adresa regimului lui Maduro, într-un mesaj publicat sâmbătă pe twitter.

"Guvernul Spaniei îi acordă preşedintelui Nicolas Maduro opt zile pentru a convoca alegeri libere, transparente şi democratice. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Spania îl va recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte interimar care poate convoca aceste alegeri", a transmis premierul Spaniei, Pedro Sanchez.

"Dacă Venezuela nu anunţă alegeri în următoarele opt zile, vom fi pregătiţi să îl recunoaştem pe Juan Guaido preşedinte interimar (...)", a declarat, la rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Un mesaj similar a fost transmis de Guvernul Germaniei. Uniunea Europeană s-a limitat la a cere organizarea unui nou scrutin prezidenţial în Venezuela, fără a evoca posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaido ca preşedinte interimar.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat miercuri după-amiază preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Administrația Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt "inacceptabile", catalogând drept "extrem de periculoase" declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.