Sari direct la conținut

Vicepreședintele Comisiei Europene critică din nou Guvernul de la București: Cea mai mare provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană este că țări precum Polonia, Ungaria și România se abat de la calea democratică liberală

HotNews.ro
Vicepreședintele Comisiei Europene critică din nou Guvernul de la București: Cea mai mare provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană este că țări precum Polonia, Ungaria și România se abat de la calea democratică liberală

Cea mai mare provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană este în prezent că țări precum Polonia, Ungaria și România se abat de la calea democrației liberale, spune, într-un interviu pentru CNBC, vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, care a criticat în mai multe rânduri puterea de la București pentru măsurile care slăbesc statul de drept. Cu o zi în urmă, el afirma că intenția Guvernului de la București de a emite o Ordonanță de Urgență pentru contestația în anulare este „incredibilă” și că „poporul român merită stat de drept”.

Într-un interviu pentru televiziunea americană CNBC, vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen spune că Uniunea Europeană urmează o democrație liberală, în care statul de drept este una dintre valorile fundamentale.

„Există noi provocări venite de la unele dintre statele noastre membre, unde unii lideri politici nu respectă democrația liberală în aceeași măsură ca înainte”, a spus oficialul european.

„Țări precum Polonia, Ungaria și România se abat de la calea democratică liberală – aceasta este, după părerea mea, cea mai mare provocare cu care se confruntă UE în prezent”, a adăugat vicepreședintele finlandez al Comisiei Europene.

Jyrki Katainen a criticat în mai multe rânduri situația statului de drept din România. Cu o zi în urmă, el a scris pe Twitter că intenția Guvernului de la București de a emite Ordonanță de Urgență pentru contestația în anulare este „incredibilă” și că „poporul român merită stat de drept”.

Comisia Europeană a transmis marți că „urmărește îndeaproape” discuțiile din România privind o ordonanță de urgență privind căile extraordinare de atac pe sentințe penale și avertizează că „este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta anticorupție, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi”. Punctul de vedere al Comisiei a fost transmis de purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, întrebat de un jurnalist, la Bruxelles, dacă reacția de pe Twitter a vicepreședintelui Jyrki Katainen reprezintă poziția oficială a CE.

Guvernul va da „în cel mai scurt timp posibil” o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare, a anunțat, duminică seară, la România TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabil, se va proceda la fel – va fi dată o Ordonanță de Urgență.

Legat de o posibilă reacție a instituțiilor europene legat de adoptarea unor astfel de ordonanțe, ministrul Justiției a susținut că „atât timp cât Curtea Constituțională a spus că justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, aceștia nu vor putea spune altceva, deoarece ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR”.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața noi precizări privind Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite, din 2014 până acum, să poată face recurs în anulare, afirmând că premierul va decide când și dacă aceasta va fi adoptată. Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

ARHIVĂ COMENTARII
aplaudatu • 2019-01-22 19:17:00
"Țări precum Polonia, Ungaria și România se abat de la calea democratică liberală - aceasta este, după părerea mea, cea mai mare provocare cu care se confruntă UE în prezent" - asta este ceea ce "ei" discuta pe bune , nu e conspiratie. Dovada clara ca superiorii de la UE traiesc in alta lume care se intersecteaza cu lumea reala acolo la Brusel si atat. Franta e sub fum, in Germania sunt demonstratii pe bune dar heei Polonia Ungaria si Romania sunt problema .noi incheiem un acord in care ne asiguram reciproc ca e totul bine.
18 8
murangura • 2019-01-22 19:31:22
europenii astia. ne spune ei cum se face la noi in ograda? pai, ce, ei e mai destepti ca noi?
5 7
Je__ • 2019-01-22 19:37:40
Țări precum Polonia, Ungaria și România nu mai vor sa fie neo-colonii. Se cred membri cu drepturi egale, si nu mai vor sa vanda ieftin resurse naturale sau forta de munca calificata
19 9
liviu_ • 2019-01-23 08:54:55
ce gluma buna... mai inchide canalele rusesti si afla si tu cum functioneaza lumea pe bune!
1 7
sprite • 2019-01-22 19:45:14
pacat ca nu mai avem pedeapsa cu moartea.
6 13
iLiBERAL • 2019-01-23 01:26:33
...
6 1
clencix • 2019-01-22 20:13:59
De ce OUG? Unde e urgenta și de ce nu lege prin parlament? Daca PSD crede ca are dreptate, sa dea lege, care nu se va aplica pana nu CCR răspunde de constituționalitate la apelul normal al președintelui României, cel ales cu mai multi alegători decât parlamentul. Asa, PSD știe ca OUG e neconstituțională, o dau ca sa-si facă efect sa-si scape hoții și chiar dacă se abroga de fațadă de CCR, rămâne cu efecte pana la abrogare. OUG este o cale de a face inutila constituția.
2 13
bubaru • 2019-01-22 20:25:24
Scoateti P.U.si R din UE. Aveti si varianta sanctionarii, dar va rog sa-i sanctionati cel mai tare pe romani ca sa-i dati exemplu. Ei suporta orice! Pentru Polonia si Ungaria, va rog, sanctiuni mai mici.
4 12
jondo • 2019-01-22 20:36:15
Am vrea noi! Aia sunt cu 10 capete desupra noastra.
9 8
jondo • 2019-01-22 20:36:15
Am vrea noi! Aia sunt cu 10 capete desupra noastra.
10 4
gheara • 2019-01-23 13:31:42
e vorba de incalcarea principiilor europene, atacul asupra independentei justitiei, nerespectarea statului de drept. Romania sta la fel de prost ca Ungaria si Polonia.
0 2
demaGOGU • 2019-01-22 20:39:06
...emigrarea masiva, subdezvoltarea cronica, lipsa oricaror standarde minimale in educatie, sanatate, infra, administratie... iar peste toate, lipsa oricarei sperante pentru populatiile din Est, NU sunt provocari ptr aparatcicul Comisiei! rar exemplu de aroganta, autism social-politic, si politica strutului oferit de la cel mai inalt nivel al birocratiei bruxelleze.
13 2
liviu_ • 2019-01-23 08:52:55
in primul rand educatia din polonia si ungaria sunt MULT peste cea din romania nivelul de trai la fel salariile la fel migratia nu este o problema nici pe departe la fel de mare... si apropos portacule... coruptia impiedica dezvoltarea romanieie.... voi vreti bani gratis de la ue sa furati , dar cand va spun ce ar trebui imbunatatit ii blamati... cat de ipocriti puteti sa fiti...
0 8
Ritzi Pitzi • 2019-01-22 20:40:18
Baba, nimic :"Batman, Batman !"
1 11
imi_pasa_de_romania • 2019-01-22 20:46:43
Nu stiti voi, sunteti dezinformati, va minte Macovei, va plateste Soros etc. PSD e curat ca lacrima. Restul lumii nu intelege ca e dreptul oricarui hot sa fure. Pai nu d-aia au "muncit" o viata sa ajunga "politicieni"? Cat tupeu pe UE sa ameninte suveranitatea Romaniei in acest hal, ba mai rau, sa impuna stat de drept. pfft.
1 12
iodixit • 2019-01-22 21:03:39
va rugam foarte mult sa nu confundati Romania cu jegosii care o conduc acum.
1 11
transpenibilus • 2019-01-22 23:20:53
#josComunismul
1 11
INTERVIURILE HotNews.ro