Comisarul european Corina Crețu a declarat, luni, că proiectul Parlamentului European care prevede că guvernele statelor membre UE care nu respectă statul de drept riscă suspendarea fondurilor comunitare răspunde principiului ”toleranță zero față de fraudă”.

Corina Cretu Foto: Hotnews

”A fost o discuție întreagă în cadrul Comisiei Europene și în Parlamentul European. Urmează să se ia o decizie în Consiliu. Eu cred că răspunde acestui principiu pe care îl avem foarte clar în Comisia Europeană și în Uniunea Europeană, , dar și respectarea valorilor și principiilor europene. Ceea ce m-am luptat eu ca și comisar european a fost să fie pentru toate statele membre și să fie pe orizontală, deci practic se va aplica asupra tuturor fondurilor, dacă va fi votată de Consiliu (Consiliul European - n.r.)”, a declarat Corina Crețu, citată de Mediafax.

Întrebată dacă România va avea de suferit din cauza acestui proiect, ea a afirmat că poziția a fost exprimată de președintele CE Jean-Claude Juncker.

”Rămâne de văzut cum va funcționa acest mecanism în formula adoptată probabil în mai, la Sibiu. La ora actuală oricum avem toleranță zero față de fraudă și practic înghețăm toate fondurile. Deci practic această rezoluție vine să completeze ceea ce avem deja implementat. Până la ora actuală nu erau legate de aceste condiționalități mai degrabă politice, ci de unele macro-economice. Cred că sunt cazuri și cazuri. Să vedem cum va fi adoptat și cum va funcționa acest mecanism”, a completat Crețu.