România ar trebui să își asume definirea consumatorilor vulnerabili de energie și să renunțe la politica socială prin preț de care beneficiază la fel și cei săraci, și cei cu venituri medii, și cei bogați, scrie Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei pe contul său de Facebook. "Oamenii bogați nu au nevoie să beneficieze de banii companiilor de stat", mai spune Răzvan Nicolescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Un pensionar cu o pensie de câteva sute de lei nu poate fi protejat de stat la fel ca domnul Țiriac sau domnul Becali, de exemplu. Oamenii cu venituri reduse trebuie ajutați mult mai mult decât autoritățile o fac și vor sa o faca!", a mai scris Nicolescu.

UPDATE Răzvan Nicolescu a revenit cu noi precizări, spunând că a folosit nume cunoscute pentru a scoate în evidență o serie de politici greșite pe cale să fie adoptate politici care vor genera efecte negative în sectorul energetic românesc. "Nu cred că domnii Țiriac sau Becali au fost vreodată interesați să primească vreun ajutor de la stat la plata facturilor de energie", a mai spus Nicolescu.

Acesta consideră că OUG 114/2014 privind suprataxarea mediului de afaceri și una dintre propunerile Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de aplicare a acestui act normativ vor îngreuna semnificativ procesul de modernizare al unor importante capacități de producțiue de energie electrică, inclusiv a Unității 1 de la Cernavodă. "Acest lucru va transforma România într-un importator de energie", mai precizează Răzvan Nicolescu.

Reamintim că potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi obligate să vândă până la 65% din cantitatea de energie pe piața reglementată și să obțină un profit de maxim 5% din această activitate. Efectele unei astfel de măsuri specifică țărilor comuniste vor fi dezastruoase pentru economie. Poate populația va primi energie puțin mai ieftină decât acum, însă vor crește prețurile la alte produse și servicii.

Autoritatea a venit cu acest proiect de ordin ca urmare a aprobării de către Guvernul Dăncilă a celebrei Ordonanțe de Urgență care suprataxează mediul de afaceri. OUG 114/2018 prevede, printre altele, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din domeniul energiei electrice și gazelor naturale. Actul normativ prevede printre altele și că "pentru perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, pentru clienţii casnici, furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate, de către ANRE". Altfel spus, toți consumatorii casnici care acum sunt pe piața liberă vor fi întorși în piața reglementată. Aceasta după ani de zile de efort ca piața să fie liberalizată. Ordinul ANRE reglementează, de fapt, modul de aplicare a acelei prevederi din OUG.

Pentru mai multe amănunte, citește Încă o lovitură asupra companiilor energetice de stat și asupra economiei de la autorități: Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi obligate să vândă energie ieftină și să obțină profituri mici