Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică, la România TV, că va transforma în Direcție Secția de anchetare a magistraților, deoarece actuala conducere a Parchetului General, adică Augustin Lazăr, împiedică structura să funcționeze.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

„Cunoscând realitatea, știm ce trebuie să facem. Eu, ca ministru al Justiției, nu sunt cel care ia măsuri administrative sau aplică sancțiuni. Față de aceste abuzuri, avem autorități abilitate legal, care au compentența partajate, avem Secție pentru procurori, avem Inspecția Judiciară, avem plen CSM, avem Secția specială de anchetare a presupuselor abuzuri comise de magistrați. Secție pe care actuala conducere a Ministerului Public o împiedică să funcționeze, motiv pentru care, cel mai probabil, secția o vom trasforma în direcție competentă”, a declarat Toader într-o intervenție telefonică la RTV, potrivit Mediafax.

Toader a mai subliniat, pentru a mai invoca un motiv în privința transformării statutului Secției, că toate sesizările care ajung la Secția de anchetă trebuie să „treacă prin Ministerul Public”.

Secţia de anchetare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General a devenit operaţională în luna octombrie 2018. La această secție lucrează, în calitate de procuror-șef adjunct, și Adina Florea, cea care a fost refuzată de Klaus Iohannis pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Această Secție anchetează infracțiunile săvârșite de magistrați, inclusiv de către membrii CSM. Toate dosarele aflate pe rolul parchetelor din țară și de la DNA, în care sunt implicați procurori și judecători, sunt instrumentate de această Secție. În momentul în care a devenit operațională, Secția a primit peste 1.400 de dosare.