Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, îi răspunde senatorului ALDE Daniel Zamfir, care a acuzat Banca Națională de "trucarea" indicelui ROBOR. Suciu a spus că parlamentarul are "probleme de înțelegere a pieței" și că face "un lung șir de confuzii".

Dan SuciuFoto: Agerpres

"Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani si acum s-a trezit dânsul să spună că e manipulată. (....) A venit cu mailuri de acum 10 ani. Face un lung șir de confuzii și reintrepretări și încearcă sa lanseze o confuzie totală", a declarat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al BNR.

El a mai spus că senatorul ALDE are "probleme de înțelegere a pieței" și că mecanismul pentru ROBOR este unul extrem de transparent, fiind comunicat în permanență de BNR.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. El a susținut că indicele în funcție de care sunt calculate ratele la bănci este "aranjat și trucat printr-o înțelegere între băncile comerciale, cu știința și cu implicarea directă a Băncii Naționale".

Parlamentarul BNR a cerut Băncii Naționale a României (BNR) ca, începând de luni, să oprescă acest mecanism prin care ROBOR este "umflat artificial".

"Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitați Mugur Isărescu să prezinte explicații și președintele Consiliului Concurenție și toți autorii implicați. Am decis să fac publice aceste informații înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înțelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei piețe libere, este o înțelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei.”, a declarat Daniel Zamfir, președinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul ALDE din Capitală.