”Norvegia are nevoie de mai mulți copii! Nu cred că trebuie să spun cuiva cum se face asta”, a spus premierul Norvegiei, semnalând astfel o reală problemă care ar urma să afecteze sistemul de asistență socială atât de prețuit, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prea puțin copii sunt născuți în regiunea nordică, iar asta amenință sistemul de asistență socială, bazat pe solidaritatea între generații.

”În viitoarele decenii, vom întâmpina probleme cu acest model”, a avertizat premierul Erna Solberg chiar în discursul de Anul Nou.

”Vor fi mai puțini tineri care să susțină povara din ce în ce mai grea a asistenței sociale”, a adăugat ea.

În Norvegia, Finlanda și Islanda, rata natalității a scăzut la limite istorice în 2017, la o rată cuprinsă între 1,49 și 1,71 copii născuți per femeie. Cu câțiva ani înainte, rata natalității se apropia de 2,1, nivel cerut de populația acestor state pentru a rămâne stabile.

”În toate țările nordice, rata de natalitate a scăzut în anii de după criza financiară din 2008”, a spus sociologul Trude Lappegard, de la Universitatea din Oslo.

Sunt din ce în ce mai puține familii mari, iar femeile așteaptă mai mult înainte de a avea primul copil.

Nu este o singură explicație, dar incertitudinea financiară și creșterea costurile legate de întreținerea unei case sunt văzute ca factori.

Pe termen lung, asta înseamnă că vor fi mai puțini oameni care vor plăti taxe care să finanțeze sistemul de asistență socială.

Acest sistem plătește, printre alte, și pentru concediile de maternitate, care pot fi în Suedia de până la 480 de zile.

În Norvegia, un economist îngrijorat de efectul pe termen lung al natalității scăzute a sugerat plata a 500.000 de coroane fiecărei femei pentru fiecare copil născut, sub formă de economii la pensie.

O altă sugestie este ca, dimpotrivă, femeile din Norvegia care ajung la 50 de ani fără să aibă un copil să plătească un milion de coroane.

Localitatea Miehikkal, din Finlanda, unde locuiesc 2.000 de persoane, oferă câte 10.000 de euro pentru fiecare copil născut și crescut în municipalitate.

În Danemarca, Copenhaga a atras atenția bărbaților printr-o campanie pentru a conștientiza cum calitatea spermei scade odată cu anii.