Fostul premier Dacian Cioloș a scris miercuri pe Facebook că ”Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu și-l asumă”, iar Legea a fost inițiată la propunerea lui Florin Iordache. Fostul premier Sorin Grindeanu vine și îl contrazice pe Cioloș afirmând că a adoptat proiectul ”EXACT în forma inițiată de Raluca Prună, iar domnul Iordache a apreciat suficient proiectul doamnei Prună încât să-l propună spre aprobare în regim de urgență.”

Sorin GrindeanuFoto: AGERPRES

”Citesc că un domn Cioloș, candidat la europarlamentare, dorește cu înfierbântare să arate că nu are nicio legătură cu inițiativa privind recursul compensatoriu. Am două vești pentru dl Cioloș. Prima e că guvernul Grindeanu a adoptat un proiect de lege, cu alte cuvinte a trimis textul în Parlament, spre a fi dezbătut.

A doua e că guvernul Grindeanu a adoptat proiectul EXACT în forma inițiată de Raluca Prună - să înțeleg că nu era bun? Sau că doamna Prună făcea proiecte pentru “penalii” coaliției PSD-ALDE, ca să folosesc vocabularul d-lui Cioloș? Nu-i comentez gusturile, dar domnul Iordache a apreciat suficient proiectul doamnei Prună încât să-l propună spre aprobare în regim de urgență. Dacă simțiți nevoia unei confirmări, domnule Cioloș, sunați-o pe Raluca Prună, să vă explice, ca între tehnocrați, dacă forma adoptată de guvernul Grindeanu era sau nu cea propusă de domnia sa”, a scris Grindeanu pe Facebook.

”Stenograma ședinței de Guvern din 31 ianuarie 2017 arată că Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu și-l asumă. Legea a fost inițiată la propunerea lui Florin Iordache în aceeași zi în care a fost aprobată și celebra OUG 13. Guvernul a trimis-o în Parlamentul în care PSD are majoritate.

PSD a adoptat apoi Legea recursului compensatoriu cu introducerea unor măsuri care au permis eliberarea a mii de condamnați înainte de termen. Comisia juridică a Parlamentului care a adoptat Legea recursului compensatoriu a fost condusă de acelasi Florin Iordache, inițiatorul legii în Guvern”, arată postarea lui Dacian Cioloș de pe pagina sa de Facebook.

Cioloș a publicat, de asemenea, stenograma ședinței de Guvern în care Executivul Grindeanu a adoptat proiectul de lege.

Acesta a mai subliniat că ”ministrul Tudorel Toader și propaganda PSD încearcă azi să arunce vina asupra Guvernului Cioloș”, dar guvernul său ”propunea o cu totul altă formă a legii, fără legătură cu forma inițiată și adoptată de PSD”.

Raluca Prună, despre legea recursului compensatoriu: În varianta iniţială ar fi ieşit din închisori 1.700 de deţinuţi, acum sunt eliberați peste 11.000

Legea recursului compensatoriu poate fi abrogată, dar o asemenea măsură va avea efecte numai pentru viitor, afirmă fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună. Ea îi răspunde premierului Viorica Dăncilă pe tema acestei legi, ce a scos din închisori condamnați pentru crime, violuri și tâlhării ce au recidivat, și spune că actul normativ inițiat de guvernul tehnocrat a fost modificat astfel încât condiţiile de eliberare au devenit mult mai flexibile. În varianta iniţială a legii, ar fi ieşit din pușcării aproximativ 1.700 de deținuți, iar acum sunt eliberați înainte de termen peste 11.000.

Raluca Prună a comentat, la RFI, declarația premierului Viorica Dăncilă pe tema legii recursului compensatoriu: "Declaraţia mi se pare în primul rând lipsită de o asumare a responsabilităţii. Premierul Dăncilă face parte dintr-un Guvern susţinut de coaliţia PSD-ALDE şi realitatea este că această coaliţie PSD-ALDE, prin Guvernul său Grindeanu, a adoptat acest proiect de lege, l-a trimis în Parlament şi după aceea a urmat calea parlamentară (...). În Parlament, proiectul acesta de lege a fost modificat de aşa natură, s-au modificat condiţiile şi s-au făcut mult mai flexibile”.

Fostul ministru precizează că în varianta iniţială ar fi ieşit din închisori aproximativ 1.700 de deținuți, iar acum sunt eliberați înainte de termen peste 11.000.

Premierul Viorica Dăncilă a susținut marți că actul normativ a fost inițiat de Guvernul Cioloș, nefiind „o decizie inspirată”.

​​Asta după ce luni, ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu și-a asumat legea recursului compensatoriu, insistând că aceasta a fost inițiată în timpul guvernării Cioloș, adoptată de parlament și intrată în vigoare la scurt timp după ce el a devenit ministru.

Tudorel Toader a spus miercuri că 5,02% dintre cei care au beneficiat de recursul compensatoriu în 2018 au revenit în penitenciar, iar autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de recursul compensatoriu.

De asemenea, potrivit acestuia, luni dimineață, ”vom avea o întrevedere cu premierul, voi prezenta rezultatele evaluării, propuneri legislative și non-legislative ce pot fi luate”.