Ministerul Sănătății a făcut o sesizare la Parchetul General, având suspiciuni că Direcția de Sănătate Publică Timiș ar fi blocat realizarea Institutului Oncologic din oraș, a declarat, miercuri, Sorina Pintea. Ea a susținut că au fost alocați bani, dar au existat "interese din zona medicală privată" pentru ca acest centru să nu fie făcut.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Sănătății a declarat într-o conferință de presă la Timișoara că, deși au fost alocați banii necesari, procedurile de achiziție a studiului de fezabilitate pentru proiectul Institutului Oncologic din Timișoara nu au fost finalizate.

“S-au acordat bani în ultimii patru ani, prin Hotărâre de Guvern. Din păcate, procedurile de achiziție a studiului de fezabilitate nu au fost finalizate. Prin urmare, am trimis Corpul de Control să verifice anumite aspecte (n.r. - la DSP Timiș). Concluzia raportului este că a fost rea-voință, nepricepere sau și una și alta. Pentru că îmi dau seama, și îmi asum ceea ce spun, că au fost interese pentru ca acest centru să nu se construiască. Vestea bună pentru timișoreni este că mergem înainte, banii există, vom face procedurile astfel încât acest institut oncologic pe care Timișoara îl merită se va construi. Iar pentru cei care au găsit tot felul de motive să nu-l facă, am pregătit un set de sancțiuni”, a afirmat Sorina Pintea, potrivit Mediafax.

Ministrul Sănătății a spus că se referă la "interese din zona medicală privată” atunci când vorbește despre blocarea realizării Institutului Oncologic din Timișoara.

"Nu cred că a fost interesul celor din comisie să existe un spital de stat care să trateze pacienți oncologici. Probabil în zona privată, medicală privată (n.r. interesele). Există sancțiunile administrative. Am suspiciuni rezonabile, dar nu dovezi ferme. În momentul în care citești un raport de control, care detaliază cuvânt cu cuvânt ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat și că un document care trebuia depus în 24 a lunii este depus în 28, atunci eu pot să cred foarte multe lucruri. Pot să văd, de exemplu, cum s-a dezvoltat zona oncologică privată și cum a fost finanțată. Deci, pot să mă gândesc la aceste lucruri. Sau, să vă dau un exemplu, este o comisie constituită printr-o decizie. În momentul în care este constituită, se face o instruire minimală, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Acele declarații pe proprie răspundere pe care trebuie să le depună fiecare membru al comisiei sunt lucruri minore, dar care au constituit probleme de amânare, de anulare, pe care nu am putut să le înțeleg. Au fost detașați oameni din Ministerul Sănătății aici ca să facă parte din această comisie, unde nu s-a întâmplat mare lucru. Sau lucruri făcute intenționat eronate. Citind raportul de control pe zona de oncologie, nu mi-a venit să cred, realmente”, a declarat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătății a afirmat că a fost făcută o sesizare la Parchetul General împotriva DSP Timiș și, de asemenea, a fost schimbată conducerea DSP Timiș și urmează să fie scoase la concurs posturile vacante de directori ai direcțiilor de sănătate publică.

"După aprobarea bugetului vom stabili o comisie care împreună cu DSP Timiș va demara procedurile de achiziție în primul rând a studiului de fezabilitate. Apoi urmează pașii normali, s-au pierdut patru ani”, a conchis Sorina Pintea.

Institutul Oncologic din Timișoara ar urma să fie realizat pe Calea Torontalului, pe un teren cu o suprafață de 5,5 hectare. În prezent, pe acel teren se află o clădire a cărei construcție a început în anul 1994, care ar fi trebuit să adăpostească Spitalul Municipal Timișoara. Spațiul însă nu a mai fost terminat nici până în acest moment. În prezent, clădirea se află în proprietatea Direcției de Sănătate Publică Timiș. Viitorul Institut Oncologic al Timișoarei ar urma să aibă peste 450 de paturi.