Guvernul Dăncilă a fost avertizat că ordonanța de urgență privind supra-taxarea mediului de afaceri va avea printre efecte creșterea prețurilor la energie electrică. Guvernul nu a ținut cont de aceste avertizări și chiar în pragul sărbătorilor de iarnă a aprobat Ordonanța. Acum, prețul energiei pe bursă este cel mai mare din regiune, iar România a ajuns importator net de electricitate, după ce înainte era exportator. Este o situație total neobișnuită faptul că am ajuns la importuri nete de energie. De ce importăm? Motivul l-a spus chiar un oficial al Guvernului: Pentru că prețul energiei este mai mic în alte țări. De ce este mai mic? Pentru că Executivul a decis să taxeze peste măsură, pe neașteptate, mediul de afaceri. Vezi și cum s-ar putea produce scumpiri în lanț în întreaga economie.

ElectricitateFoto: Agerpres

Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a spus clar în urmă cu două zile că importurile din ultima perioadă sunt făcute din cauză că prețul energiei este mai mare în România decât în alte țări.

Prețurile au început să crească încă din momentul în care Guvernul a anunțat că vrea să aprobe, fără prea multe discuții, celebra ordonanță de urgență care a dat peste cap întreg mediul de afaceri din România. Anunțul a fost făcut de ministrul finanțelor Eugen Teodorovici pe 18 decembrie. A doua zi, prețul la energie electrică pe bursă a crescut cu 14%, România devenind de atunci cea mai scumpă piață. Vezi aici amănunte.

De atunci, prețurile au tot crescut, pe piața zilei următoare (PZU) ajungând să fie în jur de 90 euro/MWh. Pentru comparație, în Cehia sunt circa 48 euro/MWh, iar în Slovacia 58 euro/MWh. Potrivit datelor bursei OPCOM, au ajuns să fie aproape la fel de mari ca acum doi ani când prețurile au ajuns la un maxim istoric din cauza unor speculații pe bursă. Zilele trecute, au ajuns la un la un maxim orar de 630 de lei pe MWh, nivel apropiat de maximul istoric, de 680 de lei pe MWh, înregistrat în februarie 2017. UPDATE Prețurile pentru data de 17 ianuarie au atins un maxim orar de 650 de lei/MWh, ajungând și mai aproape de nivelul maxim istoric.

Prețurile au început să crească cel mai mult începând cu 7 ianuarie, imediat după sărbători. Tot de atunci au început și importurile. Potrivit rapoartelor Dispeceratului Energetic Național, începând cu 7 ianuarie, România a fost importator net în fiecare zi, fapt neobișnuit. Până acum era exportator net. Cel mai mult a importat pe 8 ianuarie, cantitatea fiind de 563 MW, la un consum mediu de 8.378 MW.

  • Cum s-ar putea produce scumpiri în lanț în întreaga economie

De ce s-a ajuns în această situație? O explicație ar putea fi panica. Planurile operatorilor din sectorul energiei electrice au fost date peste cap în momentul în care s-au trezit, pe neașteptate, cu o ordonanță care prevede introducerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri. Vezi aici amănunte. Acum sunt obligați să plătească această taxă pe cifra de afaceri realizată în 2018 în domeniul energiei. Mai mult, ordonanța mai prevede să fie scoși toți consumatorii casnici de pe piața liberă, lucru nemaiîntâlnit în vreo țară europeană. Pur și simplu, aceștia vor fi întorși pe piața reglementată, după ce au fost depuse eforturi mulți ani pentru liberalizarea acesteia.

Ordonanța prevede și plafonarea prețurilor la consumatorul casnic final. În acest caz vor fi loviți furnizorii de energie. Dublu. Odată cu taxarea de 2% și apoi cu această plafonare. În condițiile în care de la prețul producătorului până la prețul final există multe costuri, cum ar fi cu distribuția, mulți furnizori ar putea fi puși în situația de a renunța la afacere sau de a mări prețurile la consumatorii non-casnici. În acest moment, întreaga piață este liberalizată. Prețurile vor fi stabilite, după cum spune Vâlcov, de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituție controlată de liderii PSD, deși ar trebui să fie independentă.

Practic, Guvernul Dăncilă s-a gândit la o măsură populistă, însă acestea vor avea efecte negative în întreaga economie. De ce? Mulți furnizorii vor încerca să câștige mai mult de la consumatorii non-casnici. Acest lucru înseamnă facturi mai mari la energie pentru firme, în special pentru IMM-uri. De aici un întreg lanț al scumpirilor. Facturi mai mari la energie înseamnă și prețuri mai mari la alte produse și servicii.

Citește și

Cum vor pierde și vor falimenta companii energetice de stat din cauza deciziilor luate de Guvernul Dăncilă