Noul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a semnat un decret prin care ușurează procesul prin care cetățenii pot să dețină arme de foc în țara cu una dintre cele mai mari rate a criminalității din lume. În Brazilia a fost înregistrat recordul de 63 880 de decese survenite violent într-un an, potrivit The Guardian .

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia președintelui a fost aspru criticată de experți în securitate publică, însă susținătorii lui Bolsonaro consideră că decretul a venit la timp.

,,Este o poartă către violență și o știre teribilă pentru siguranța publică”, spune Renato Lima, președintele Forumului Brazilian pentru Siguranță Publică, un grup non-guvernamental care produce anual Atlasul Violenței.

În timpul unei ceremonii care a avut loc în Brasilia, Bolsonaro a declarat că decretul a fost conceput cu scopul ca ,,bunii cetățeni să aibă din acest moment pace în propriile case”. Vor urma mai multe decrete în această direcție, spune președintele Braziliei.

Relaxarea politicii de deținere de arme a fost un aspect cheie al campaniei electorale a lui Bolsonaro, care a susținut o platformă dură împotriva infracționalității. Prevederile cu privire la deținerea armelor de foc în Brazilia s-au înăsprit în 2003, când mii de arme au fost predate autorităților care le-a distrus.

,,Misiune îndeplinită, acum nu doar bandiții poartă arme în Brazilia”, a postat pe Twitter Luciano Hang, un cunoscut susținător al lui Bolsonaro care are 166 000 de urmăritori pe platformă.

Noul decret ușurează procesul prin care brazilienii pot deține arme în locuințele personale deoarece elimină din proces interviul cu un ofițer din poliția federală prin care doritorii trebuiau să demonstreze că au nevoie de arme de foc. De asemenea, valabilitatea permisului de deținere de armă de foc va crește de la cinci la zece ani.

Bolsonaro ,,permite tuturor celor care vor să aibă o armă acasă să își ia una indiferent dacă au nevoie de ea sau nu”, susține Lima.

Rata deținerii legale de arme de foc a crescut simțitor în ultimul deceniu în Brazilia. În 2007, 3 900 de arme noi au fost înregistrate de poliția federală. Zece ani mai târziu au fost înregistrate 33 000 de noi arme, potrivit datelor furnizate de Sou da Paz, un grup non-profit aflat în Sao Paulo.