Vicepreşedintele american Mike Pence a discutat marţi la telefon cu preşedintele Parlamentului venezuelean Juan Guaido, arestat pentru scurt timp duminică în ţara sa, şi a subliniat "leadership-ul său curajos", au indicat într-un comunicat serviciile vicepreşedintelui american, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pence a exprimat de asemenea "sprijinul ferm" al Statelor Unite pentru Adunarea Naţională a Venezuelei, singura instituţie controlată de opoziţie, pe care o consideră a fi "singura entitate democratică legitimă din ţară". El i-a promis lui Guaido, în vârstă de 35 de ani, sprijinul american "până la restabilirea democraţiei" în Venezuela.

În urma învestiturii lui Nicolas Maduro pentru un al doilea mandat contestat de şase ani, Juan Guaido a declarat că Constituţia venezueleană îi dă legitimitatea să îşi asume puterea în cadrul unui guvern de tranziţie. El a fost arestat pentru scurt timp de serviciile de informaţii după care a fost eliberat.

De la instalarea deputaţilor la începutul anului 2016, deciziile Parlamentului au fost în mod sistematic anulate de Curtea Supremă, compusă din membri loiali ai regimului. În practică, Parlamentul a fost înlocuit de o Adunare constituantă 100% chavistă (după numele fostului preşedinte Hugo Chavez).

Pence i-a subliniat marţi "cu fermitate" lui Guaido că "obiectivul permanent al Statelor Unite şi al tuturor naţiunilor ce iubesc libertatea este de a restabili democraţia în Venezuela prin alegeri corecte şi libere". Şi de "a pune capăt crizelor umanitare şi economice fără precedent" în această ţară bogată.

"Onorat că am discutat cu Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei - un om curajos care apără libertatea şi democraţia!", a postat pe Twitter Pence după discuţie.

Guaido a fost ironizat marţi de preşedintele Maduro, care l-a descris ca fiind "preşedintele Republicii Wikipedia".

Şeful chavist al statului s-a referit la lupta dintre contribuabilii celebrei enciclopedii online săptămâna trecută, în timp ce unii încercau să-l impună pe Guaido ca "preşedinte interimar" al Venezuelei, precizând că Maduro are o "legitimitate contestată", alţii ştergeau sistematic aceste modificări.