Guvernul de la Dublin a anunțat că a intensificat pregătirile pentru posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord, după ce Camera Comunelor de la Londra a respins în mod categoric Acordul Brexit negociat de Cabinetul Theresa May cu liderii europeni. Irlanda regretă rezultatul votului din Parlamentul britanic, care generează incertitudine în ceea ce privește procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană și crește riscul unui Brexit necontrolat, se afirmă într-un comunicat dat publicității marți seară de Guvernul de la Dublin, citat de postul RTE, potrivit Mediafax.

BrexitFoto: Flickr/ www.inkmedia.eu

De asemenea, Irlanda solicită Marii Britanii să "stabilească cum își propune să procedeze mai departe" pentru a depăși impasul.

"Vom analiza apoi următorii pași de luat în urma consultărilor cu partenerii noștri din UE", se mai arată în comunicat.

Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici.

Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică. Dublinul a subliniat că poziția clară a reuniunii Consiliului European din decembrie a fost că acordul de retragere nu este renegociabil.

"Acordul de retragere a fost încheiat, după negocieri ample și detaliate, ca un compromis echitabil și echilibrat la o situație foarte complicată", se arată în comunicat.

Guvernul de la Dublin a mai comunicat că votul din Camera Comunelor a sporit riscul unui Brexit necontrolat, astfel că Irlanda va continua să intensifice pregătirile pentru un astfel de scenariu.

"Guvernul irlandez recunoaște, totuși, că un Brexit necontrolat este un rezultat prost pentru toată lumea, nu în ultimul rând în Irlanda de Nord".