​Chinezii au crescut o plantă de bumbac pe lună. Cercetători chinezi au obţinut încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună, un succes al unuia dintre experimentele sondei Chang’e 4. Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Chongqing (sud-estul Chinei), este vorba de succesul primului ‘mini-experiment’ de biosferă realizat pe Lună, scrie Știrile Protv.

Faze tariFoto: Colaj foto

Prima operație la distanță, prin 5G. O conexiune la internet 5G a fost folosită de curând pentru o intervenție chirurgicală de la distanță care a fost încununată de succes. Cei mai mulți dintre noi, când se gândesc la conexiuni 5G, au în vedere un download mai rapid de conținut multimedia, streaming la rezoluția 4K în tren sau o videoconferință în condiții optime cu mai multe persoane. Cei care lucrează în domeniul medicinei însă, au testat deja ale aplicații multe mai utile ale conexiunii de date semnificativ mai rapide, scrie Playtech.

Praful de stele, unic în lume, creat în laboratoare românești. Cercetătorii români de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan-Cuza” din Iaşi produc, săptămânal, praf interstelar, care este aproape identic cu materia organică din carbon care există împrăştiată prin Univers, scrie Descoperă.ro.

​O firmă românească face locomotive hybrid plug-in din vechituri de acum 40 de ani. Compania România Euroest din Constanța cere Parlamentului European și Comisiei Europene sprijin derularea unui program de conversie a locomotivelor diesel vechi, poluante şi cu durata de viaţă depăşită, în locomotive “verzi”, adică locomotive electrice pe acumulatori şi locomotive hibrid plug – in, scrie Digi24.

Microsoft se pregătește de apariția dispozitivelor pliabile cu Windows. Dispozitivele pliabile par să fie viitorul în materie de telefoane, laptopuri și chiar televizoare. Microsoft se pregătește pentru acesta, astfel că va oferi suport în Windows pentru astfel de device-uri..., scrie Playtech.