Delegaţiile americană şi rusă s-au reunit marţi la Geneva pentru a discuta despre Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF), semnat de SUA şi URSS către finalul Războiului Rece şi pe care Washingtonul ameninţă în prezent să-l denunţe, delegaţia americană descriind întâlnirea avută acum drept „dezamăgitoare”, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Racheta 9M729Foto: Captura YouTube

„Rusia continuă să încalce tratatul şi nu s-a pregătit să explice cum va reveni complet la respectarea completă şi verificabilă” a documentului, a declarat subsecretarul de stat american Andrea Thompson, care a condus delegaţia americană la tratativele de la Geneva.

''Mesajul nostru este clar: Rusia trebuie să-şi distrugă sistemul de rachete care contravine acordului'', a adăugat Thompson după reuniunea cu uşile închise, desfăşurată la misiunea permanentă a Rusiei pe lângă Naţiunile Unite şi la care vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a condus delegaţia ţării sale.

Reuniunea americano-rusă a avut loc la aproape trei luni după ce preşedintele Donald Trump şi-a manifestat intenţia de a retrage SUA din tratatul INF, invocând încălcarea acordului de către Rusia. Secretarul american de stat, Mike Pompeo, i-a cerut ulterior Rusiei să-şi distrugă în termen de 60 de zile rachetele balistice 9M729, în caz contrar la începutul lunii februarie SUA îşi vor suspenda angajamentele asumate în baza tratatului INF.

Dar şi Rusia la rândul ei susţine că SUA încalcă tratatul prin desfăşurarea rachetelor MK-41 în Europa sau prin ameninţarea cu folosirea unor drone ce au un potenţial de atac similar. Înaintea reuniunii de marţi, Serghei Riabkov a declarat că impunerea unor ultimatumuri ''nu este calea de urmat pentru a găsi soluţii''.

Tratatul INF semnat în 1987, spre sfârşitul Războiului Rece, de preşedintele american Ronald Reagan şi de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 km.