Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a scris pe Twitter că regretă votul Parlamentului britanic prin care a respins acordul de Brexit și cere Marii Britanii să-și clarifice cât mai repede intențiile. privind procedura de Brexit.

Theresa May si Jean-Claude JunckerFoto: Captura YouTube

Donald Tusk, președintele Consiliului European, crede că singura veste pozitivă după ce Parlamentul britanic a respins în mod decisiv un acord privind retragerea din UE negociat de prim-ministrul Theresa May ar fi ca Marea Britanie să rămână în UE. ”Dacă o înțelegere este imposibilă și nimeni nu o dorește, atunci cine va avea în cele din urmă curajul de a spune care este singura soluție pozitivă?”, se întreabă Tusk.

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a cerut Marii Britanii să depăşească impasul politic şi să ofere soluţii clare privind situaţia Brexit, după respingerea Acordului de către Camera Comunelor, relatează agenţia de presă Adnkronos.

Premierul britanic, Theresa May, a declarat că votul din această seară nu este calea de urmat și că a crezut întotdeauna că cea mai bună cale este părăsirea UE cu un acord bun, fapt căruia i-a dedidat ultimii doi ani, potrivit Reuters. May i-a reasigurat pe cei care au votat la referendum părăsirea UE că votul lor va fi respectat și le-a cerut deputaților să vină cu soluții și să colaboreze cu guvernul. Premierul britanic spune că, dacă va rămâne în funcție, va lua legătura cu Bruxelles-ul și partenerii europeni în cel mai scurt timp pentru a continua negocierile.

Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, susține că organizarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE este "singura opțiune credibilă", după ce parlamentarii britanici au respins în mod categoric Acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May, informează postul BBC News, citat de Mediafax. Sturgeon a mai spus că scara "istorică" a înfrângerii pe care a suferit-o Theresa May înseamnă că țara a ajuns "acum în punctul în care ar fi de neconceput să se mai amâne rezolvarea problemei".

Președintele Franței, Emanuel Macron, atrage atenția că UE a negociat până la limita a tot ceea ce putea ceda față de Marea Britanie, potrivit Reuters.

Ministrul de finanţe şi vicecancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este "o zi amară pentru Europa" după ce Parlamentul britanic a respins acordul negociat cu Bruxellesul privind Brexit-ul, relatează AFP.

"Votul de la Londra pe tema Brexit este o veste proastă. Primele noastre gânduri sunt la cei 3,6 milioane de cetăţeni europeni aflaţi în Marea Britanie şi la britanicii care trăiesc în spaţiul comunitar. Au nevoie de certitudini privind viitorul. Noi luptăm permanent pentru ei", a transmis Antonio Tajani prin Twitter.

Boris Johnson spune că eșecul nu este consecința conducerii conservatoare și crede că britanicii trebuie să fie pregătiți chiar și pentru un Bexit fără întelegere.

Nigel Farange, fostul lider al UKIP, cel care a fost unul din promotorii campaniei LEAVE, califică votul drept un eșec catastrofal al premierului May și îi cere acesteia demisia ”dacă are onoare”