Volswagen și Ford au anunțat că vor produce la comun camionete și furgonete, primele urmând să fie lansate în 2022. Cele două grupuri discută și un parteneriat pentru producția de vehicule electrice și autonome, dar și pentru servicii de mobilitate. Cele două companii dezvoltă o alianță strategică pentru a reduce cât mai mult costurile, însă NU vor fuziona și nici nu vor prelua pachete de acțiuni între ele.

Intr-o uzina FordFoto: Ford

Ford a anunțat recent că își va reduce efectivele europene cu câteva mii de persoane și șefii companiei spun că vor cu orice preț să readucă divizia pe profit. Volkswagen a avut mult de suferit ca imagine din cauza scandalului Dieselgate și a promis investiții uriașe în mașini electrice.

Un exemplu este Turcia, la o uzină Ford urmând să fie produse vehicule utilitare Volkswagen, iar cele două companii spun că în 2023 se vor vedea economiile aduse de alianță.

Ford promite că parteneriatul nu va însemna că vor fi făcute disponibilizări. Ford va construi vehicule comerciale mari și pentru Volkswagen în Europa, în timp ce germanii vor dezvolta și construi o utilitară de oraș care va fi vândută de ambele companii.

Cele două grupuri au semnat și un memorandum de înțelegere pentru a construi mașini electrice și autonome, dar vor mai trebui puse la punct o mulțime de detalii.

Alianța este necesară în condițiile în care constructorii sunt forțați să treacă la mașini electrice și hibride pentru care sunt necesare bugete mari. În acest context, marile companii caută moduri de a face economii în altă parte, iar punerea producției la comun este o soluție viabilă.

Surse: AFP, Reuters