România a înregistrat un deficit de cont curent de 3,2 miliarde de euro, în trimestrul al treilea al anului trecut, al doilea ca valoarea din Uniunea Europeană (UE), arată datele publicate luni de Eurostat - Biroul de Statistică al UE, potrivit Mediafax.

Acesta reprezintă o creștere cu 18,5% față de trimestrul anterior și de 2,5 ori față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cel mai mare deficit de cont curent l-a înregistrat Marea Britanie, de 35,4 miliarde de euro, iar pe locul al treilea au fost, fiecare cu 2,5 miliarde de euro, Franța și Polonia.

La polul opus, cel mai ridicat excedent l-a obținut, în trimestrul al treilea, Germania, de 51,7 miliarde de euro, urmată de Olanda - cu 20,5 miliarde de euro, Italia - cu 15,1 miliarde de euro și Irlanda - cu 9,1 miliarde de euro.

UE a obținut un surplus de cont curent, ajustat sezonier, de 38,7 miliarde de euro (1% din PIB), în trimestrul al treilea, o scădere de 35,4% față de trimestrul anterior și de 36% față de aceeași perioadă a anului precedent.

De asemenea, zona euro a obținut un surplus de cont curent de 76,2 miliarde de euro, o scădere de 20,7% față de trimestrul anterior și de 29,4% față de același trimestru al anului trecut.

În perioada ianuarie - noiembrie 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 8,73 miliarde de euro, o creștere de 60% (3,26 miliarde de euro), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate luni de Banca Națională a României (BNR).