Taxa pe activele bancare, așa-zisa "taxă pe lăcomie", se calculează şi se plăteşte trimestrial, ceea ce înseamnă ca la cotaţia ROBOR din T4 2018 taxa este de 1,2%, a declarat pentru ZF Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă. Această declarație a fost făcută în contextul în care era neclar modul în care se calculează taxa. Unele interpretări ale OUG 114/2018 arătau că taxa se calculează anual, dar se plătește trimestrial.

Darius ValcovFoto: Guvernul Romaniei

O scrisoare transmisă Ministrului Finanțelor de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, în contextul aprobării OUG 114/2018 privind taxa pe lăcomie, arată că sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil începând cu anul 2019, înregistrând o pierdere estimată de 680 milioane lei în anul 2019 şi de aproximativ 3,4 miliarde lei în anul 2020. În plus, numărul de bănci care ar rămâne profitabile ar fi de 4 până în anul 2019 (toate de importanţă sistemică), respectiv două până la finele anului 2020. În scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit in orizontul de analiză, arată documentul, obținut din surse apropiate Finanțelor.

Citește și

Exclusiv Ministrul Finanțelor a primit calculele BNR privind impactul taxei pe lăcomie: În varianta optimistă, doar două bănci ar mai avea profit în 2020. In cel pesimist, niciuna