Forțele sudaneze de securitate au tras gaze lacrimogene pentru a înăbuși demonstrațiile care au început vineri, la prânz, în Khartoum, capitala statului care se confruntă de câteva săptămâni cu proteste împotriva guvernului președintelui Omar al-Bashir, scrie Reuters.

Protest SudanFoto: YouTube

Mișcările de stradă au apărut pentru prima oară luna trecută și, de atunci, cel puțin 22 de persoane au fost ucise și alte câteva sute au fost rănite.

Protestele, care au început inițial din cauza creșterii prețurilor la alimente și a penuriei de numerar, s-au întors rapid împotriva guvernului lui Bashir, atrăgând critici chiar și din partea Comisiei pentru drepturile omului, organizație finanțată de stat.

La demonstrațiile de vineri au ieșit în stradă un număr cu mult mai mare față de cel de la evenimentele anterioare, iar protestul a început cu mult mai devreme față de cele anterioare care începeau după apusul soarelui.

Martorii Reuters au declarat că forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene împotriva a zeci de demonstranți din al-Halfaya Bahri din sudul Khartoum și împotriva participanților la o demonstrație separată, care a avut loc în același timp, la ieșirea din Moscheea Sayed Abdel Rahman din Omdurman, de pe cealaltă parte a râului Nil.