Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat vineri „liniștit” în ceea ce privește președinția română a Uniunii Europene, după ce la sfârșitul lui decembrie își exprimase îndoiala cu privire la forța de conducere a guvernului de la București.

Dancila si JunckerFoto: gov.ro

Juncker a fost întrebat, într-o conferință comună cu premierul Viorica Dăncilă la București, cum comentează afirmațiile critice la adresa guvernului român, făcute pentru publicația germană Die Welt. Țara este într-adevăr "bine pregătită din punct de vedere tehnic" pentru președinția de șase luni, spunea atunci Juncker, înainte de a adăuga: "Dar cred că guvernul de la București nu a înțeles pe deplin ce înseamnă să dețină președinția asupra țărilor UE. Pentru o acțiune prudentă e nevoie și de disponibilitatea de a-i asculta pe alții, ca și de o puternică voință de a subordona acestora, propriile preocupări. Aici am unele îndoieli".

„Am discutat cu publicația germană deschis și v-ați răspuns singură la această întrebare, punând accentul pe eforturile necesare pentru a avea în această țară un consens național înaintea preluării președinției. În urma discuției cu doamna premier sunt liniștit, de altfel ca și în urma discuției cu președintele” Klaus Iohannis, a răspuns Jean-Claude Juncker, la întrebarea adresată de o ziaristă a Antenei 3.

„Am încredere că problemele interne nu se vor reflecta la nivel european, pentru că acest lucru ar fi dăunător. Am încredere că acest mesaj a fost înțeles”, a avertizat el.

Juncker a mai spus că își dorește ca „să înceteze problemele și litigiile din România” deoarece „în momentul în care prezidezi Uniunea Europeană trebuie să uiți, spui în paranteză problemele de politică internă”.

„Am deplină încredere în capacitatea doamnei premier de a dirija bine lucrările consiliului. Viorica, am încredere în tine că vei face ceea ce trebuie pentru ca Europa să poată progresa”, a afirmat Jean-Claude Juncker.