​Bebelușul născut pe 2 ianuarie la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Dominic Stanca" din Cluj cu o malformație gravă a inimii (transpoziția vaselor mari si defect septal) va fi operat pe 14 ianuarie de o echipă de medici englezi din Bristol, care vor opera gratuit pe cord mai mulți copii cu grave malformații la o clinică privată din Sibiu, anunță deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, într-o postare pe Facebook. Emanuel Ungureanu este cel care a semnalat public cazul, după ce singurii doi medici din Transilvania care l-ar fi putut opera pe micuț erau în concediu la început de an.

HotNews.roFoto: Hotnews

Emanuel Ungureanu a lansat, în urmă cu două zile, "un apel public la medicii care sunt capabili să-l opereze pe acest copil să intervină și să încerce să-i salveze viața".

"Nu este niciun secret că România are o problemă uriașă pe multe specializări, chirurgia cardiacă este una din ele. Suntem datori să ne mobilizăm pentru a salva cât mai multe vieți", a scris deputatul USR pe pagina sa de Facebook.

Postarea lui Emanuel Ungureanu pe Facebook:

"Vești proaspete despre Ștefan Zoltan!

Am vorbit cu tatăl lui Ștefan acum câteva minute pentru a face un bilanț al modului în care s-au mobilizat de aseară medicii și structurile de specialitate din Ministerul Sănătății pentru a găsi soluții rapide și eficiente pentru acest copil grav bolnav

Prima soluție și propunere concretă de ajutor a venit de la doctorul Costache.

Mai exact, Ștefan poate fi operat în data de 14 ianuarie de o echipă de medici englezi din Bristol care vor opera gratuit pe cord mai mulți copii cu grave malformații în Clinica Polisano din Sibiu

Aș vrea să apreciez zecile de mesaje venite din partea unor părinți care au trecut prin același necaz cu copilul lor și au propus soluții pragmatice și rapide pentru salvarea lui Ștefan.

Le mulțumesc din suflet pentru solidaritate și empatie.

Ministerul Sănătății s-a implicat activ, la câteva minute după ce am făcut publică situația acestui copil.

Un consilier al doamnei ministru Sorina Pintea ține legătura cu familia Zoltan și cu medicii neonatologi.

Îi mulțumesc profesorului Suciu de la Institutul de Cardiologie din Mureș pentru că, deși se află în concediu, s-a mobilizat să evalueze acest caz împreună cu medicii de specialitate.

Sper ca Ștefan să reziste, situația lui rămâne gravă, el va fi transferat, după spusele tatălui, luni, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Aici, după o analiză atentă ce va fi realizată și de dr. Oprița care se va întoarce din concediu, echipa medicală și părinții vor lua o decizie cu privire la momentul optim pentru intervenție și echipa medicală cea mai potrivită să rezolve malformația.

Am încredere că toți medicii care se vor implica în rezolvarea problemei de sănătate a lui Ștefan vor renunța la orice urmă de orgoliu și vor colabora exemplar cu colegii lor din alte specialități, în interesul suprem al bolnavului.

Vă mulțumesc!"