Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avertizat băncile că, dacă nu vor scădea ROBOR și vor urca dobânzile pentru români, vor urma noi măsuri împotriva lor. Declarațiile au fost făcute sâmbătă seara, într-o emisiune la România TV. „Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”, a susținut Eugen Teodorovici, potrivit Digi24.ro.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

Dintre declarațiile lui Teodorovici la RTV:

  • "Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”.
  • „Dacă stăm şi discutăm ce înseamnă acest ROBOR, cine îl stabileşte, cum... sunt 10 bănci, care fac în prima parte a zilei o cotaţie proprie, dobânda la care se împrumută între 35-36 de bănci din piaţă. Prima şi ultima dintre cotaţii se elimină, rămân cele 8, se face o medie şi acela e ROBOR”.
  • „ROBOR ţine de mai mulţi factori: inflaţie, randamentul titlurilor de stat. Dar ce e foarte interesant: băncile se împrumută între ele la acea dobândă pe care fiecare o expune la începutul zilei. Mai departe, la fraieri, s-o spunem pe româneşte, împrumută la acel nivel al ROBOR”.

Ministrul Finanțelor a mai anunțat că va cere Consiliului Concurenței o investigație legată de ROBOR, dar modalitatea de verificare trebuie schimbată, astfel încât raportările Consiliului să nu mai fie date la un an sau doi, ci la trei sau șase luni:

  • „Nu e intenția de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor”.
  • „Consiliul Concurenței să facă o analiză cu noi, să vedem cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe (...) Dacă eu cer Consiliului Concurenței și care sunt efectele unui astfel de mecanism și spune în 2-3 ani, păi în 3 ani economia noastră e...”.
  • „Vom modifica clar că acea structură va face aceste investigații. Nu e permis să faci în 2-3 ani. E maxim 6 luni, raport parțial la 3 luni de zile. În 2 ani pleacă și mama companiei si prinde orbul scoate-i ochii”.

Alte declarații:

Controverstata Ordonanță de Urgență privind noile măsuri fiscale, inclusiv vestita „taxă pe lăcomie” pentru bănci, a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

În forma adoptată, Guvernul a făcut câteva modificări față de varianta anunțată inițial de ministrul Finanțelor.

Vestita taxă pe lăcomie a fost redenumită în taxa pe activele financiare ale băncilor. Aceasta este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% și 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

De asemenea, au fost modificări în ceea ce privește sistemul de pensii private, acum fiind posibilitatea de a trece la Pilonul I, dar nu mai pot fi scoși banii. În cazul plafonărilor de prețuri, acestea vizează gazele și energia electrică pentru consumatorii casnici și industriali. Totodată, s-a impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

CITEȘTE ȘI:

Ordonanța noilor taxe, adoptată. Cum arată varianta finală a „taxei pe lăcomie”, ce modificări sunt la Pilonul II și ce taxe vor plăti companiile din energie

Cum arată noul text al OUG în ceea ce privește pensiile private