Raportarea în detaliu a tranzacțiilor în declarațiile de TVA este mare consumatoare de resurse. Timpul alocat pentru îndeplinirea acestui tip de procese recurente poate fi, însă, redus cu până la 70% utilizând tehnologia. O soluție inovatoare dezvoltată intern de Deloitte Tax România, dedicată raportărilor privind TVA și care funcționează independent de sistemul contabil al utilizatorilor, este aplicația D.Tax.

D. TaxFoto: Deloitte Romania

De exemplu, completarea formularului 394 - prin care se declară toate tranzacțiile pe teritoriul României - poate costa o companie săptămâni de muncă dacă are o activitate complexă și un volum mare de tranzacții. Efortul poate fi de numai o zi prin utilizarea D.Tax.

Automatizarea operațiunilor ajută, astfel, companiile să degreveze angajații de procese de rutină și să îi reorienteze către activități cu valoare adăugată pentru business.

"D.Tax este o aplicație versatila. Funcțiile sale pot fi folosite integrat sau separat în funcție de nevoile utilizatorului, ținând cont de profilul de activitate al acestuia, precum și de operațiunile taxabile pe care le desfășoară", spune Ramona Tariuc, Director Deloitte România, coordonatoarea proiectului D.Tax.

D.Tax rulează pe baza datelor extrase cu ajutorul rapoartelor standard din sistemul(ele) principale și funcționează în 4 etape:

  • colectează informațiile încărcate din surse multiple extrase din fișierele contribuabilului;
  • validează informațiile (de exemplu codurile de TVA introduse);
  • generează forma intermediară a declarațiilor (inclusiv declarația Intrastat) și a jurnalelor de TVA;
  • generează forma finală a declarațiilor și a jurnalelor de TVA.

În plus, D.Tax:

  • identifică potențiale erori ce pot afecta datele raportate în declarațiile de TVA (ex. facturi duplicate, alocarea corespunzătoare a codurilor aferente tranzacțiilor, cotă TVA corespunzătoare etc.);
  • verifică automat codurile de TVA în baza de date VIES și în registrele locale;
  • poate să depisteze erori, pregătind contribuabilul în eventualitatea unui control fiscal.

Clienții noștri, companii multinaționale care utilizează aplicația D.Tax, apreciază interfața prietenoasă, eficiența procesului de pregătire a declarațiilor, creșterea gradului de confort înainte de depunere și mulțumirea echipelor implicate în pregătirea declarațiilor.