Președintele Klaus Iohannis și-a cerut scuze dacă au fost persoane care s-au simțit lezate după ce a afirmat că, dacă ne uităm în urmă, la ce s-a mai întâmplat cu guvernele pesediste, "nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Președintele României nu a avut sub nicio formă intenția de a încălca dreptul la demnitate a persoanelor care suferă de autism. Președintele României își cere scuze dacă, în urma afirmației dumnealui, sunt persoane care s-au simțit lezate”, a transmis Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți seară, că, dacă ne uităm în urmă, la ce s-a mai întâmplat cu guvernele pesediste, "nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere".

"Iar dacă ne uităm în urmă, ce s-a mai întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere. Se discută despre ea!", a declarat Iohannis.

În luna februarie, premierul Viorica Dăncilă i-a catalogat drept "autişti” pe cei care ar dezinforma Uniunea Europeană, spunând că aceștia "nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă".

În urma acestor declarații, Viorica Dăncilă și-a cerut scuze, susținând că prin comparația făcută nu a dorit "să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului".

Declarațiile premierului au fost luate în discuție și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a stabilit că Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când i-a catalogat drept "autiști" pe cei care "dezinformează" la Bruxelles.