Reprezentanții Fondul Proprietatea (FP) au anunțat că dezaprobă schimbările de management de la Portul Constanța, deoarece Ministerul Transporturilor (MT) a acționat netransparent, scrie Mediafax.

Portul Constanta - terminalul de pasageriFoto: Portul Constanta

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (Portul Constanța sau APM) a completat convocatorul pentru Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) care va avea loc luni, 17 decembrie 2018, cu puncte privind revocarea și numirea unor membri în Consiliul de Administrație (CA).

„Fondul Proprietatea dorește să-și exprime dezaprobare puternică față de lipsa de transparență a Ministerului Transporturilor, în calitate de acționar majoritar, care a propus revocarea și numirea unor membri în Consiliul de Administrație al APM, fără a furniza acționarului minoritar niciun fel de informații sau documente justificative. Ministerul Transporturilor nu a dezvăluit lista de candidați propusă și nu a oferit niciun fel de detalii privind experiența și calificările acestora pentru funcția respectiva și nici despre procesul de selecție care a condus la nominalizarea acestora, conform legislației în vigoare”, a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Managerul de Portofoliu a precizat că FP a susținut, în mod constant, selectarea și numirea unor membri neexecutivi independenți în CA al Portului Constanța, cu o experiență solidă, precum și reputație de profesionalism și integritate, care să poată acționa în interesul societății, fără potențiale conflicte de interese.

„În acest sens, Fondul Proprietatea subliniază responsabilitatea acționarilor de a analiza cu atenție și de a evita numirea unor candidați care ar putea fi considerați în conflict de interese, având în vedere o serie de factori cum ar fi locul de muncă, actual sau anterior, afilierea sau alte aspecte semnificative ale activității lor profesionale sau alte circumstanțe personale. Îndemnăm Ministerul Transporturilor să renunțe la intenția de a numi în mod netransparent noi membri in Consiliul de Administrație al APM, în contradicție cu principiile de guvernanță corporativă. Vom urmări îndeaproape activitatea Consiliului și ne rezervăm dreptul de a proteja interesele companiei prin toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziție”, au subliniat reprezentanții FP.​