Bancherii reuniți în cadrul Consiliului Patronatelor Bancare (CPBR) au negociat cu sindicaliștii primul contract colectiv de muncă, după aproape 12 luni de discuții și negocieri. Ținta finală a acestui contract colectiv este îmbunătățirea serviciilor bancare oferite în agenții și sucursale. La eveniment a participat și Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, unde sunt afiliate și sindicatele bancare. Băncile se află de o bună bucată de timp sub o dublă presiune. Pe de o parte presiunea exterioară, datorată unei comunicări ne-inspirate cu clienții, a luptei pentru cote de piață care a condus la abuzuri și practici incorecte, De cealaltă parte e presiunea internă, venită din partea unor angajați plătiți prost și deseori, insuficient instruiți.

Imagine de la conferinta de miercuriFoto: Hotnews

Dealtfel, recent, chiar și Guvernatorul BNR a subliniat faptul că bancherii nu au avut grijă ca funcționarul de la front office - cel care este în relație directă cu consumatorii- să fie mai bine plătit.

"Am constatat lipsa unei comunicări eficiente, lucruri neplăcute, chiar de la front office, de la funcționarul în relație directă cu consumatorul, mai prost plătit, asta am spus-o bancherilor de 10 ani în mod repetat. N-au avut grijă ca cel care este în relație directă cu consumatorul să fie mai bine plătit, (este n.r.) supraîncărcat, insuficient educat”, a mai spus Isărescu.

Nemulțumirile interne din bănci sunt legate de nivelul salarial, de programul de lucru mult prelungit și de insuficienta contribuție a șefilor de bănci la plata pregătirii continue a salariaților. Deși media salariilor din bănci era, potrivit INS, de 4.600 de lei net, aceasta e înșelătoare, întrucât președinții de bănci au salarii de 20-30.000 de euro lunar, directorii de câteva mii de euro lunar, iar angajații care lucrează cu publicul nu iau peste 2000 de lei decât în rare situații, ceea ce duce media salarială în zona sus-amintită.

Constantin Paraschiv, președinte Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci, a explicat miercuri câteva din avantajele obținute în urma negocierilor cu Patronatele: ” Am trecut prin două etape- prima de tatonare, care a durat din ianuarie până în iulie, în care ne-am pus mai degrabă de acord cu principiile pe baza cărora vom negocia. În a doua etapă, a negocierii propriu-zise, am obținut câteva lucruri importante”, spune Paraschiv.

Ce au obținut după negocieri: În primul rând, un salariu minim de 2500 de lei pe ramură. ”Am mai avut în vedere stabilirea unui prag minim al salariilor compensatorii, astfel: intre 1-5 ani vechime- se acordă un salariu compensatoriu. Între 5-10 ani, două salarii compensatorii, între 10-15 ani vechime, iei trei salarii iar peste 15 ani vechime- 4 salarii. De asemenea, am mai reușit ca timpul de deschidere și închidere a unității bancare să fie contabilizată ca timp de lucru și intră în programul de lucru de 8 ore. Apoi, am mai reușit să determinăm partenerii să înțeleagă necesitatea pregătirii profesionale continue. Astfel, dacă un salariat identifică un curs de pregătire care poate aduce plusvaloare și companiei, atunci aceasta să contribuie cu jumătate din suma necesară susținerii cursului. Aceste drepturi vor fi modificate în timp și vor fi modificate în bine. Chiar și Guvernatorul BNR susținea recent că angajații din bănci sunt prost plătiți și insuficient pregătiți. Tind să-i dau dreptate”, spune Paraschiv.

Prezenți la eveniment, președintele Raiffeisen Bank Steven van Groningen și cel al BCR, Sergiu Manea, au mulțumit tuturor celor care au făcut posibil semnarea contractului colectiv, exprimându-și speranțele că acesta va duce la viitoare discuții în care fiecare parte semnatară să pună pe masa negocierilor viitoare problemele din sistem pentru a fi rezolvate.

La întâlnirea de miercuri a participat și CEO-ul BRD-GSG, Francois Bloch, care a confirmat pentru HotNews.ro reîntoarcerea în CPBR după ce fostul executiv Philippe Lhotte- unul dintre cei mai slabi executivi pe care i-a avut BRD- a decis părăsirea organizației patronale. Bloch este decis să fie parte activă a dialogului social cu sindicatele.

Trebuie subliniat faptul că cele două organizații bancare- ARB și CPBR- sunt complet diferite, CPBR fiind patronat, cu rolul definit inclusiv în legislația privind dialogul social, iar ARB este o organizație a industriei.

De asemenea, e de remarcat efortul revenirii la normalitate în zona salarizării personalului din bănci, după ce în perioada anterioară crizei, lucrurile o luaseră razna.

Aveți aici un contract de muncă anterior (dintr-o bancă anume, nu pe ramură), iar aici un al doilea exemplu.