Noua șefă a CSM, Lia Savonea, a respins miercuri speculațiile privind apropierea sa de PSD și a susținut că prioritățile sale ar fi asigurarea independenței justiției, dar și rezolvarea unor probleme legate de limitele libertății de exprimare a magistraților.

Lia SavoneaFoto: Agerpres

"Continuăm aceleaşi obiective începute încă din anul 2017, să asigurăm independenţa Justiţiei, să asigurăm o Justiţie mai funcţională, să rezolvăm chestiunile restante din Justiţie. Desigur, avem şi ceva probleme pe care trebuie să le rezolvăm - cu limitele libertăţii de exprimare şi cu încălcări ale legii - pe ici, pe colo. E cazul să separăm odată apele şi să demonstrăm că avem capacitate de autoreglare instituţională", a declarat Lia Savonea, citată de Agerpres.

Întrebată de jurnalişti despre speculaţiile privind o posibilă apropiere a sa de PSD, aceasta a răspuns: ''Chiar nu este cazul".

La rândul său, Nicolae Solomon, ales în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, a precizat că va milita în continuare pentru asigurarea independenţei procurorilor, iar printre principalele sale obiective se va număra şi creşterea încrederii în sistemul judiciar.

"Apreciez că întregul Consiliu şi fosta conducere au făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea comunicării în Consiliu şi în sistemul judiciar, dar şi societate şi îmi asum să continui pe această direcţie. Pe colegii procurori doresc să îi asigur că voi milita în continuare pentru asigurarea independenţei lor operaţionale. De asemenea, printre principalele mele obiective vizez îmbunătăţirea imaginii Consiliului şi creşterea încrederii în sistemul judiciar", a menţionat Nicolae Solomon.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a ales miercuri noua conducere. Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă preşedinte al Consiliului, iar procurorul Nicolae Andrei Solomon - vicepreşedinte.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.