Locuitorii unui sat din județul Galați amenință că vor strânge semnături pentru a intenta o acțiune în instanță împotriva primarului, pe care îl acuză de ”genocid”, din cauza apei nepotabile pe care o primesc la robinete. Primarul spune că inițiativa are substrat politic, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Locuitorii din satul Odaia Manolache, situat la 10 kilometri de orașul Galați, se plâng că nu au apă potabilă din anul 2015. Ei spun că apa de la robinet miroase foarte tare și lasă urme albe, neputând fi folosită pentru duș și la spălatul hainelor.

De aceea, localnicii folosesc apa din sistemul centralizat doar pentru a uda grădinile și nici măcar animalele nu primesc apă de la robinet. În plus, anul acesta, apa și-a schimbat culoarea și s-a scumpit. De aceea, cetățenii au decis să se organizeze și să-l dea în judecată pe primar.

„Mulțumim domnule pentru apa curată și numai bună de consumat pe care ne-o furnizați la doar 3.75 lei față de 2.4 lei când era mult mai curată și mai "comestibilă"...+!!! Iar în cazul în care vă gândiți că și asta este tot o răutate a mea...să știți că toată comuna suferă de aceeași problema...iar dacă nu o rezolvați în cel mai scurt timp, vom forma o asociație de consumatori și vă vom da în judecată pentru prin furnizarea conștientă de apă nepotabilă!!!! Voi începe chiar de mâine să strâng semnături de la toți cei care trăiesc aceeași dramă ca noi toți în fiecare zi”, a scris pe Facebook o localnică.

Inițiativa este susținută de numeroși cetățeni care au anunțat că vor să semneze pentru înființarea asociației, să dea în judecată Primăria Vânători și să facă plângeri la Direcția de Sănătate Publică și la Protecția Consumatorului.

„O petiție către Direcția de Sănătate Publică Galați, e în pericol sănătatea voastră a tuturor, și Protecția Consumatorului. Citiți clauzele din contract cu un avocat și dați în judecată pentru nerespectarea contractului. Bravo de inițiativă, luați atitudine, nu vă mai lăsați manipulați și batjocoriți pe banii voștri”, spune un cetățean, în timp ce altul face haz de necaz: „Sunteți siguri că e apă? Mai degrabă seamănă cu un vin alb de bună calitate.....dragilor, eu cred că ne curge o la robinet și noi habar nu avem”, a scris pe Facebook Ema Maria Stincescu.

Primarul comunei gălățene spune că inițiativa locuitorilor are substrat politic și anunță că până în vara anului următor satul va avea apă potabilă de la conducta din orașul Galați. În ceea ce privește culoarea apei, primarul vorbește despre o avarie care a fost remediată.

„Acolo este vorba despre cineva care incită politic. Lucrarea a fost scoasă la licitație, am făcut licitația, am încredințat-o, mai este nevoie de autorizația de construcție și de avize de la Drumuri Naționale și Apele Române. Nu mai ține de mine, dar eu spun că până în vară vom finaliza investiția. Cei din Odaia Manolache vor avea apă din orașul Galați, construim o conductă lungă de opt kilometri și jumătate. De asemenea, interconectăm rețelele din cele trei sate ale comunei, mai construim și trei puțuri astfel încât să nu mai avem probleme cu debitul pe timpul verii.... Sunt două sisteme independente. Primul este pentru satele Vânători și Costi, iar cel de al doilea este pentru Odaia Manolache. Apa din Odaia nu este declarată potabilă, noi am făcut niște investiții acolo, dar am fost nevoiți să le oprim, a fost o problemă cu firma de mentenanță la stația de epurare. Apa pe care ați văzut-o pe Facebook a fost așa din cauza unei avarii, se întâmplă peste tot după o avarie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Vânători, Marian Ghinea.

Medicii le recomandă oamenilor să nu consume apa cu nitrați și nitriți, printre cei mai expuși intoxicațiilor fiind copiii și femeile însărcinate. Specialiștii atrag atenția că substanțele pot ajunge în organism și prin consumul fructelor și legumelor irigate cu apa infestată.

„Sunt periculoși în special în cazul copiilor și al gravidelor. Intoxicațiile pot fi grave, iar simptomele sunt cianozarea cutanată, respirația greoaie, stările de somnolență. Dacă nu este descoperită la timp, poate duce la deces. Nitrați și nitriții pot ajunge în organism și prin intermediul plantelor. Asta în cazul terenurilor irigate cu apă cu nitrați și nitriți”, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Valentin Boldea.

Satul Odaia Manolache are aproximativ 2.000 de locuitori care trăiesc fără apă potabila de aproximativ trei ani. În sat nu se poate bea apă nici din fântânile care sunt infestate cu nitrați și nitriți. Numeroși localnici fac zilnic naveta deoarece lucrează în oraș și atunci când vin acasă cumpără apă îmbuteliată de la supermarketuri.