Clădirea Curții Electorale Supreme regionale din cel mai mare oraș din Bolivia a fost arsă marți noapte în timpul unui protest față de candidatura pentru un al patrulea mandat al președintelui Evo Morales, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul a acuzat partidele de opoziție pentru atacul asupra Curții din Santa Cruz. Grupurile de opoziție au spus că aceasta a fost distrusă de ”borfași” care s-au infiltrat în proteste.

Mai devreme luna aceasta, Curtea a decis că Morales este eligibil pentru o nouă candidatură.

Mii de studenți au început un protest liniștit, însă acesta s-a denaturat și ulterior au avut loc acte de vandalism, care s-au încheiat cu distrugerea a trei etaje a clădirii Curții.

O persoană a fost omorâtă într-un protest săptămâna trecută, iar opoziția a spus că demonstrațiile vor continua dacă Morales nu se răzgândește.

Constituția din 2009 a lui Morales, a decis limitarea la două mandate de cinci ani, dar în 2016 acesta a desfășurat un referendum pentru a întreba alegătorii dacă îl lasă să candideze din nou.

Cetățenii au spus nu, însă Morales a convins Curtea Constituțională să îl lase să candideze din nou.

Curtea, compusă din judecători numiți de aliați, a decis că termenele limite încalcă drepturile omului.

Fost fermier de cocaină, stângistul de 58 de ani a adus o creștere a economiei cu o medie de 4,6 la sută de când a preluat funcția.

Propunerea de dezvoltare pe terenurile indigenilor și scoaterea termenelor limită au adus în schimb nemulțumire.