O nouă asociere în Transilvania: După Alianţa Vestului, primarul Cătălin Cherecheș anunță lansarea Provinciei Transilvania de Nord - Hotnews Mobile
1 € 4,7607 1 USD 4,2327luni 22 apr 2019

O nouă asociere în Transilvania: După Alianţa Vestului, primarul Cătălin Cherecheș anunță lansarea Provinciei Transilvania de Nord

de R.M. Marţi, 11 decembrie 2018, 21:18
- a A+
Imagine
Mai multe localități și consilii județene din Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița vor lansa, până în 15 ianuarie 2019, o asociere numită "Provincia Transilvania de Nord", scopul fiind consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei, transmite Mediafax.Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, inițiatorul ideii, a declarat că "Provincia Transilvania de Nord" nu își propune să fie un proiect cu tentă politică.

"Vom lansa până în 15 ianuarie 2019 Provincia Transilvania de Nord, o asociere a președinților de consilii județene de la Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița-Năsăud, a primarilor municipiilor reședință de județ de la Baia Mare, Satu Mare, Zalău și Bistrița, alături de primarii de orașe și municipii din cele patru județe. Scopul este consolidarea statului român prin dezvoltare economică a zonei, o orientare spre competivitatea globală. Nu dorim să apărem ca o replică a Alianței Vestului, nu suntem un proiect cu tentă politică, ne dorim doar dezvoltarea Transilvaniei de Nord. Prin acest demers nu ne dorim să avem o relevanță doar la nivel regional sau național, ci să construim ceva bun și pentru Europa și să sprijinim demersul european de a aduce, de exemplu, Ucraina, mai aproape de stabilitate și echilibru", a spus Cherecheș.

Potrivit acestuia, nu va exista o structură în care cineva va fi numit președinte, ci va fi o structură colegială în care se va urmări ca proiectele discutate să fie lansate în dezbatere publică timp de două săptămâni, iar oricine va avea un punct de vedere se va putea exprima prin vot, printr-un sistem informatic.

"Lansarea Provinciei Transilvania de Nord va avea loc la București, după care va urma o altă lansare la Bruxelles", a precizat Cătălin Cherecheș.

Edilul a explicat că viitoarea structură susține dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare, urmând să fie realizate din fonduri proprii studii de prefezabilitate și fezabilitate care să fie avizate de autoritățile centrale de la București, dar proiectele strategice să fie finanțate direct de la Bruxelles.

"Primul lucru la care ne gândim este drumul rapid, sau un soi de autostradă, între Baia Mare și Satu Mare, completat cu o centură metropolitană a municipiului Baia Mare, apoi vom continua cu drumul spre Baia Sprie și unul spre Sighetu Marmației, pentru a dezvolta și orașele mici. Vom continua cu un pod rutier care să lege România de Ucraina, după care să facem drumul rapid Baia Mare – Zalău, respectiv intersecția cu Autostrada Transilvania. Ne dorim și infrastructura rutieră și feroviară spre Bistrița", a subliniat Cherecheș.

În același timp, Provincia Transilvania de Nord se va implica în dezvoltarea unor proiecte pe turism, cultură, sport, educație – învățământ profesional.

"Sunt lucruri importante pe care le-au gândit și colegii noștri din Alianța Vestului și mă aștept să se întâmple o regionalizare informală a României pe aceste baze ale unor asociații create din dorința de a ne dezvolta economic, social, cultural. Cred că patriotismul local va deveni motorul dezvoltării României", a conchis primarul de Baia Mare.
6683 de afisari


Cel mai probabil, e o diversiune mizerabila
andipetre [utilizator], Marţi, 11 decembrie 2018, 23:17
+22/22
Aceasta "provincie" e cel mai probabil un atac la initiativa celor 4 primari, menita sa distraga atentia de la scopul real al acestora, anume normalitatea atragerii de fonduri europene.

Denumindu-si initiativa "provincie", Chereches vrea sa insinueze ca initiativele locale sunt cereri de autonomie teritoriala, atragand automat aceasta imagine asupra Aliantei Vestului. Diversiunea vrea sa mute discursul de la scopul benefic al aliantei celor 4 orase (strict atragerea de fonduri europene) inspre povesti lacrimogene comuniste cu "ruperea patriei".

Cei 4 primari ar trebui sa se distanteze ferm si rapid de aceata aberatie si sa il lase pe Chereches sa se lupte in continuare cu justitia...
Mda
imi_pasa_de_romania [utilizator], Marţi, 11 decembrie 2018, 21:45
+16/20
Cand statul te abandoneaza, ajungi sa te ocupi singur de probleme. Poate la 2020 lumea se desteapta si voteaza ce trebuie, nu USL...
inca 26 de comentarii comenteaza