Sondaj: Românii vor într-o proporţie covârşitoare schimbarea Guvernului PSD. Aproape 70% dintre români cred că Executivul Dăncilă ar trebui schimbat, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) la comanda PMP şi obţinut de Adevărul. Tot 70% însumează şi procentul românilor care nu au încredere în Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă e aproape de şeful său de partid la capitolul neîncredere. BCS a fost unul dintre puţinele institute sociologice care au prezentat date corecte la alegerile prezidenţiale din 2014, scrie Adevărul

politic showFoto: Colaj foto

Liviu Dragnea, pe lista „noilor autocraţi“ din Est publicată de Washington Post. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este menţionat într-o amplă analiză a publicaţiei americane Washington Post, cu titlul „Noii autocraţi”. Articolul are ca subiect încercarea unor lideri din România, Ungaria, Polonia şi Cehia de a-şi consolida puterea politică. În cazul României, autorul articolului susţine că PSD se foloseşte de creşterea economică pentru a rămâne la putere. În timp ce politologii spun că prosperitatea şi creşterea economică ajută la susţinerea unei democraţii, graţie unei clase mijlocii care are grijă ca ţara să nu alunece spre autoritarism, guvernle statelor menţionate sunt o dovadă a faptului că „dividendele economice ale democraţiei sunt şi un instrument de consolidare a puterii” unor autocraţi, scrie Adevărul.

Cioloş: Astăzi, putem spune că suntem în stare să facem orice ne propunem. Fostul premier Dacian Cioloş a afirmat luni, într-o postare pe contul său de socializare, la un an de la lansarea Platformei România 100, că acest proiect a reuşit să adune oameni motivaţi şi capabili să realizeze tot ce îşi propun. „Exact acum un an, lansam o provocare către toţi oamenii care s-au înscris în Platforma România 100 fără să ştiu dacă îndemnul meu va avea sau nu vreun ecou. Era un pariu riscant. Sunt românii în stare să se adune în comunităţi mici, locale, pentru a ajuta alţi semeni? Sau ne mobilizăm doar atunci când ne ajunge cuţitul la os şi trebuie să protestăm faţă de cei care ne conduc spre o prăpastie? Suntem doar reactivi sau putem construi, pozitiv, prin fire trainice, legături cu semenii din comunităţile în care trăim? (...) Astăzi, putem spune că suntem în stare să facem orice ne propunem, pentru că am adunat în câteva luni oameni motivaţi şi, odată cu ei, multe fapte bune care-i pot inspira şi pe alţii şi care pot fi replicate înzecit în toate colţurile României. Faptele bune trebuie înmulţite”, a subliniat Dacian Cioloş, scrie Digi24.

Barna: Codurile trebuie dezbătute în Parlament. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins cererile de revocare din funcţia de vicepreşedinte al acestui for a lui Florin Iordache și Eugen Nicolicea, depuse de PNL. De asemenea, a fost respinsă și revocarea lui Marilen Pirtea (PNL) din aceeași funcție, depusă de cei de la PSD. "Toate trei cererile sunt respinse, deoarece articolul 28 din regulament spune că înlocuirea unui membru al Biroului permanent se face la propunerea liderului de grup, al grupului care l-a propus. Cererea de revocare a lui Florin Iordache a fost făcută de Raluca Turcan, nu de liderul de grup din care face parte Iordache. Cererea de revocare a lui Eugen Nicolicea a fost făcută de Raluca Turcan, nu-i liderul de grup. Cererea de revocare a lui Marilen Pirtea a fost făcută de Daniel Suciu, nu e liderul de grup, scrie News.ro.

Tăriceanu: Nu beneficiez de efectul prescripției. ”Nu beneficiez de efectul prescripției. Această amânare nu mă avantajează”, a declarat, marți președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE a mai spus că s-a decis că în conducerea senatorului ca la referatul procurorilor să aibă acces toți parlamentarii, nu doar cei din Comisia Juridică. Tăriceanu a mai spus că ar fi fost pregătit și astăzi să vină cu explicații în cererea de ridicare a imunității în dosarul Microsoft, în care este acuzat că ar fi luat mită 800 de mii de euro, scrie G4Media.

Spre falimentul CDU şi al Europei. Ce semnificaţii are alegerea fostei secretare generale a CDU Kramp-Karrenbauer în fruntea CDU pentru partidul ei guvernamental, pentru Germania şi Europa? Dar pentru Occident şi democraţii? Preşedintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, lansase săptămâna trecută un apel, cerând delegaţilor la congresul CDU de la 7 decembrie să opteze pentru Friedrich Merz. S-a văzut refuzat de o majoritate restrânsă, dar decisivă. Ceea ce riscă să se termine cu un dezastru şi pentru viitorul CDU şi al Republicii Federale, ca şi pentru evoluţia Europei şi prezervarea vestului ca bastion şi alianţă a democraţiilor autentice, scrie Adevărul.