Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins cererile de revocare din funcţia de vicepreşedinte al acestui for a lui Florin Iordache și Eugen Nicolicea, depuse de PNL. De asemenea, a fost respinsă și revocarea lui Marilen Pirtea (PNL) din aceeași funcție, depusă de cei de la PSD.

Florin Iordache si Eugen NicoliceaFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

"Toate trei cererile sunt respinse, deoarece articolul 28 din regulament spune că înlocuirea unui membru al Biroului permanent se face la propunerea liderului de grup, al grupului care l-a propus. Cererea de revocare a lui Florin Iordache a fost făcută de Raluca Turcan, nu de liderul de grup din care face parte Iordache. Cererea de revocare a lui Eugen Nicolicea a fost făcută de Raluca Turcan, nu-i liderul de grup. Cererea de revocare a lui Marilen Pirtea a fost făcută de Daniel Suciu, nu e liderul de grup. Şi Biroul permanent doar constată că alin. 1 al articolului 28 nu este îndeplinit. Deci, noi nu am intrat pe fond, am constatat că aceste cereri nu sunt conform regulamentului", a precizat secretarul Camerei, Georgian Pop, potrivit Agerpres.

Într-o ședință anterioară de Birou Permanent, PNL a depus o cerere de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei, care a fost respinsă.

Cei din PNL au anunțat că vor boicota toate ședințele care vor fi conduse de Liviu Dragnea sau Florin Iordache. Liderul USR Dan Barna a declarat că nici deputații partidului său nu vor participa la aceste ședințe.

"Cele două hotărâri de revocare - ale lui Liviu Dragnea şi Florin Iordache - au fost votate pe articole, aşteaptă votul final. Orice şedinţă de vot final condusă de unul dintre cei doi este ilegală, întrucât pe ordinea de zi a şedinţelor de vot final trebuie să figureze obligatoriu cele două propuneri de revocare a celor doi din funcţie. Plenul este suveran, plenul a decis în dezbaterea generală de miercurea trecută, plenul trebuie să se pronunţe prin vot. PNL nu va vota nicio lege la procedura de vot final dacă aceasta este condusă de Dragnea sau Iordache. Avertizăm că urmează legea pensiilor, că urmează legea bugetului. Practic, dacă există cu adevărat dorinţa de a pune România pe primul loc, atunci cei doi nu mai trebuie să participe la conducerea şedinţelor de vot final şi sunt obligaţi să solicite punerea pe ordinea de zi a celor două propuneri de revocare votate deja pe articole", a afirmat luni Turcan, potrivit Agerpres.

Amintim că miercurea trecută PNL a cerut la începutul ședinței de plen introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare atât a lui Liviu Dragnea, din funcția de președinte, cât și a lui Florin Iordache, din cea de vicepreședinte. Iordache, cel care conducea ședința, a refuzat să supună la vot propunerile PNL afirmând că acestea sunt neregulamentare. Au urmat luări de cuvânt timp de o oră și jumătate și certuri pe tema regulamentului. La un moment dat, la tribună a venit vicepreședintele Camerei Deputaților, a susținut că preia conducerea ședinței și a supus la vot toate solicitările opoziției, deși avea microfonul tăiat.

Cei din opoziție aflați în sală au votat cu mâna ridicată, iar ulterior liderii PNL, USR, PMP au susținut pe rând că Liviu Dragnea și Florin Iordache au fost revocați, ca urmare a acestui vot.

Ulterior, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a precizat că cele două cereri de revocare mai trebuie totuși supuse unui vot final.