​”Înțelegem dorința media de a ”traduce” lucrurile pe înțelesul oamenilor, dar de aici și până a distorsiona mesajele noastre e un mare pas, a spus luni Guvernatorul Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului de stabilitate. Nemulțumirile lui se leagă de confuzia făcută de unele canale media între riscuri și prognoze. ”Când vorbim de riscuri, ne referim la riscuri și atât. Riscurile nu sunt prognoze. Dacă spunem că economia e ciclică și știm că ciclul are în medie 7 -10 ani și că există riscul unei decelerări sau recesiuni, nu înseamnă că am făcut o prognoză”, a mai spus Isărescu. Există o mare diferență între a spune că există riscul decelerării și că BNR prognozează recesiunea. Sau dezastrul. Și pe burtieră mai apare și mesajul ”Avertisment dur al Guvernatorului!”.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Potrivit unor apropiați ai membrilor Consiliului de Administrație al BNR, Guvernatorul este foarte preocupat de calitatea mesajelor transmise dinspre BNR și care ajung la populație sau la directorii companiilor prin intermediul mass-media. ”În termeni vulgari, dacă te plimbi pe trotuar, BNR explică faptul că există riscul să-ți cadă în cap o cărămidă. Noi nu spunem că acest risc se va materializa, adică e sigur că te vei trezi cu cărămida în cap. Dar putem transmite un avertisment în această direcție. Cam asta e diferența dintre risc și prognoză!”, a explicat pentru HotNews.ro sursa citată.

În ultima perioadă au apărut diferite știri legate de iminența unei noi crize mondiale, astfel încât fiecare mesaj transmis dinspre o instituție foarte bine conectată la economia reală, cum e BNR, sunt ”citite” în această cheie. Pentru a câștiga audiență, presa scrisă și televiziunile dau titluri care mai de care mai bombastice, în tentativa de a decripta mesajele nu întotdeauna foarte transparente pe care bancherii centrali le transmit.

Actualul Guvernator are de asemenea un antecedent: înainte de criza din 2008-2009, a dat mesaje care au fost ulterior infirmate de realitate în ceea ce privește amploarea recesiunii. E drept că la nivelul unui conducător de bancă centrală, acesta are trecut în fișa postului să încerce să cultive optimismul și să nu transmită mesaje panicarde populației și companiilor.

Cât despre limbajul încifrat al bancherilor centrali, celebru e fostul șef al FED, Allan Greenspan, care nu o dată a spus: ”Dacă vi se pare că mă exprim clar, probabil că ați înțeles greșit!”.

”Din perspectiva de președinte al Consiliului de Administrație al BNR aș dori să subliniez câteva aspecte. Remarc abordările din cuprinsul acestui Raport (de Stabilitate-n.n) care arată o anumită standardizare. Standardizarea aceasta e aliniată BCE și băncilor centrale din Europa. De ce subliniez cuvântul standardizare? Pentru că în Europa s-au acomodat câteva noțiuni și când le folosești, înseamnă cuvântul respectiv și nu altceva. Observăm că în România, standardizarea nu este încă acceptată. Comparația pe care am mai făcut-o este cea legată de prezentările meteo. Și ele sunt standardizate- ideea de dorsală, de ciclon anticiclon erau mai puțin înțelese acum niște ani, dar acum ne-am mai obișnuit cu ele”, a explicat luni Isărescu.

O vulnerabilitate a economiei, a mai adăugat numărul unu din BNR, se referă la deficitele gemene. ”Formularea noastră a fost că nu trebuie să ne prindă recesiunea, atunci când va veni, cu garda jos. E cu totul altceva față de ceea ce s-a transmis: că urmează prăpădul și că să vezi cum critică BNR Guvernul. E o distorsiune mare între ce spunem noi și ce se transmite. Mai mulți membri ai CA, inclusiv un membru al Academiei (probabil Daniel Dăianu.n.n.) a fost profund distorsionat. Nu vedem deocamdată niciun semn de recesiune. Ea va urma și ar fi bine ca aceasta fază descendentă să nu ne surprindă cu garda jos pentru că nu vom avea cu ce ne apăra”, a adăugat luni Guvernatorul.

”Țin a sublinia că ținem lucrurile sub control”, a mai adăugat Isărescu.

A șasea ediție a Raportului privind stabilitatea a fost lansat marți. Inițial publicat anual, din 2016 documentul se pubică de două ori pe an- în iunie și în decembrie. ”Complexitatea tot mai mare a pieței financiare au determinat CA al BNR să decidă ca, din 2016, Raportul să fie bi-anual”, a mai spus Isărescu.