Peru a organizat duminică un referendum ce viza reformele politice și juridice anticorupție introduse de noul președinte Martin Vizcarra într-una dintre cele mai promițătoare economii din America Latină, anunță Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reformele propuse au fost anunțate în luna august, ca urmare a unei serii de scandaluri de corupție care implică oficialități și politicieni de rang înalt și au fost aprobate cu reținere de un congres unicameral dominat de opoziție.

Un total de 24,3 milioane de peruani au fost înregistrați să voteze propunerile, inclusiv reglementarea finanțării partidelor politice și revizuirea sistemului de numire a judecătorilor și procurorilor, care au fost stimulate în parte de un scandal din iulie privind traficul de influență.

Potrivit unui exit poll realizat de Ipsos Peru pentru postul privat America Television, 87,1% au aprobat reglementarea finanțării partidelor politice, în timp ce 85,0% au aprobat reforma judiciară.

O a treia propunere de interzicere a realegerii imediate a parlamentarilor după un mandat de cinci ani a fost susținută de 85,2% dintre alegători.

Participarea la referendum a fost obligatorie, sub sancțiunea unei amenzi.

Vizcarra a preluat funcția în martie, după demisia lui Pedro Pablo Kuczynski pe fondul acuzațiilor de corupție.

Dacă rezultatele exit poll-ului sunt confirmate, vafi o mare victorie politică pentru Vizcarra în fața puternicei opoziții conservatoare conduse de fostacandidatăla președinție, Keiko Fujimori. Aceasta a fost reținută în luna octombrie în legătură cu acuzațiile că partidul său a primit bani de la compania de construcții braziliană Odebrecht pentru campania sadin anul 2011.

"Astăzi, Peru a câștigat, avem multe de făcut pentru a aduce bunăstare tuturor peruanilor", a scris Vizcarra pe Twitter duminică. "Sarcina este grea, dar avem forța și angajamentul susținut de toți să punem Peru pe primul loc".