După o primă repriză echilibrată (10-11), România a părut lipsită de idei în a doua parte și a pierdut, scor 24-29, împotriva selecționatei Olandei, în primul meci din Grupa Principală 2 a Campionatului European de handbal feminin. Jucătoarele antrenate de Helle Thomsen s-au apărat excelent pe toată durata partidei și au profitat de spațiile libere din centrul apărării noastre, poarta nefiind nici ea la nivelul din celelalte meciuri (chiar dacă Dumanska a apărat excelent în ultimele minute, când câștigătoarea era deja decisă).

Romania, invinsa de OlandaFoto: ehf-euro.com/ kolektiffimages
  • Tess Wester a fost desemnată jucătoarea partidei, cu un procentaj de 42% al aruncărilor parate (nu mai puțin de 15).

  • Cristina Neagu a înscris doar patru goluri din 14 aruncări.

Pentru România au marcat Buceschi 8 goluri, Neagu 4, Chiper 4, Pintea 3, Ardean-Elisei 2, Geiger 1, Laslo 1, Dragut 1, iar pentru Olanda s-au remarcat Bont 6 şi Abbingh 6 reuşite.

Declarațiile de la finalul partidei:

”Nu ştiu exact ce s-a întâmplat. E clar că nici atacul, nici apărarea nu au mers, când nu ai apărare, nu merge nici poarta. Foarte puţine lucruri au mers astăzi. Ne-am pregătit, dar şi sistemul ăsta competiţional nu ne-a ajutat. Am jucat pe 5 decembrie, azi e 9, am ieşit din sistem, deşi nu caut scuze. Trebuie să analizăm, azi nu ne-a ieşit nimic. Tot ce putem să facem e să mai fim triste în seara aceasta şi de mâine să ne gândim la următorul meci. Şansele la semifinale sunt foarte mari, nu vreau să dezarmăm. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat azi şi să mergem în continuare cu cele pozitive. De mâine ne gândim la Spania, apoi urmează Ungaria. Am avut trei zile libere, apoi jucăm două la rând. Nu avem ce face, ţinem capul sus şi luptăm pentru calificarea în semifinale. Dacă reuşeam cumva să fim mai agresive în apărare, cred că altfel arăta rezultatul. Când nu ai apărare, presiunea se mută pe atac. Până acum am câştigat meciurile pe apărare, cea mai mare problemă a fost la noi şi repet: ţinem capul sus. Nu trebuie să dezarmăm”, a declarat Cristina Neagu, pentru TVR.

”S-a întâmplat azi să pierdem, sper că e ultima dată. Toată lumea trebuie să-şi aducă aportul. Îmi pare rău că nu ne-a ieşit jocul, trebuie să mergem mai departe, capul sus şi cu încredere. Suntem supărate, dar mergem înainte. Suntem încrezătoare, am încredere în echipă şi în forţa ei că putem trece peste această înfrângere”, a spus Valentina Ardean-Elisei.

”Azi nu a mers nimic, cum a fost în grupa D, acesta e motivul pentru care nu am păstrat nivelul din meciurile anterioare. Olanda are jucătoare bune, e una din favoritele turneului. Nu a mers apărarea, atacul şi cred că e important să jucăm mai bine. Nu ne putem permite să jucăm aşa. E pozitiv că echipa mea a luptat 60 de minute. Repriza secundă a fost cheia, noi nu am început foarte bine, iar Olanda a luat avantaj, cu încredere, şi ne-a lăsat în urmă. E foarte greu să joci aşa, în aceste circumstanţe. Am jucat foarte bine în grupa D, am venit cu 4 puncte, ne pregătim pentru Spania, dar contează recuperarea fetelor, fizic şi mental”, a spus antrenorul Martin Ambros.

Clasament Grupa Principală 2:

1. Olanda 3 (85-76) 6 puncte

2. România 3 (84-76) 4

3. Germania 4 (111-110) 4

4. Ungaria 4 (108-117) 4

5. Norvegia 3 (93-89) 2

6. Spania 3 (76-89) 0

Tot duminică, Ungaria a învins Germania, scor 26-25.

Partidele vor avea loc la Nancy, în semifinalele Campionatului European urrmând să se califice primele două clasate.

Programul României în Grupa Principală 2:

România vs Olanda 24-29

România vs Spania (11 decembrie, ora 19:00)

România vs Ungaria (12 decembrie, ora 19:00)

Desfășurarea partidei:

Min. 60 România vs Olanda 24-29

Buceschi transformă aruncarea de la 7 metri. Bont nu ne lasă să ne apropiem mai mult (17-24). Încă un gol pentru Ardean. Abbingh vine ca o rachetă și mai marchează o dată. Pintea o învinge și ea pe Wester (19-25). Dumanska apără, Neagu înscrie pe contraatac (20-25). Dumanska mai apără o aruncare, însă Neagu, ținută fiind, ratează aruncarea la poarta goală. Kramer reface diferența de șase goluri (20-26). Bară-gol Buceschi. Deja-vu: Dumanska apără, Laslo ratează aruncarea la poarta goală. Kramer face 21-27 și singurul lucru care ne mai interesează este să nu pierdem la prea multe goluri diferență, pentru a păstra un golaveraj cât mai bun. Yuliya îi pasează lui Chiper, care nu a mai ratat cu poarta goală (s-a aflat și mai aproape de ea, ce-i drept). Încă o paradă pentru Dumanska, păcat că jocul ei bun din ultimele minute nu a fost ajutat de celelalte jucătoare. van der Heijden marchează, Buceschi ratează (22-28). Chiper reduce din diferență din extremă. Amega o învinge pe Yuliya de la 7 metri (23-29). Buceschi obține o aruncare de la 7 metri pe care tot ea o transformă, însă Olanda învinge, scor 24-29.

Min 50 România vs Olanda 16-23

Pintea este ținută de tricou, dar nu primim 7 metri. Dulfer obține o aruncare de la 7 metri pe care Polman o transformă. Bont nu ratează pe contraatac (13-19), Martin Ambros cere ultimul său time-out. Udriștoiu calcă în semicerc, nimic nu mai merge, fetele par lipsite de concentrare. Abbingh mai înscrie și ea o dată, diferența crește la șapte goluri. Neagu lovește bara. Bont primește o pasă pe centru și marchează. Înscriem și noi, dar un rezultat pozitiv pare mai departe ca oricând. Laslo lovește și ea bara. Buceschi marchează pentru a cincea oară, revenim la o diferență de șase goluri (15-21). Time-out cerut de Thomsen, cu 13 minute înainte de final. Primim gol de la Dulfer și ratăm atacul. Dedu apără o aruncare. Ardean-Elisei zboară și înscrie din extremă (16-22). Smeets o învinge pe Dedu, Neagu ratează, însă primim 7 metri.

Min 40 România vs Olanda 13-17

Wester apără aruncarea lui Geiger. Polman marchează și ea primul ei gol, pe centrul porții (10-12). Nici Udriștoiu nu reușește să înscrie. Bara este de partea noastră de această dată. Crina Pintea este ținută de două jucătoare în momentul aruncării, însă nu primește 7 metri. Buceschi înscrie cu o aruncare pe jos de la distanță, însă Polman nu ne lasă să ne bucurăm prea mult (11-13). Încă o aruncare a Cristinei, Bont înscrie pe contraatac. Udriștoiu nu înscrie nici ea, Bont ne penalizează din nou (11-15). Martin Ambros cere time-out, jucătoarele noastre par să nu mai găsească soluții nici în atac, nici în apărare. Pintea înscrie, însă golul nu este acordat pentru a oferi 7 metri: Buceschi o învinge pe Wester și reduce din diferență (12-15). Polman înscrie din nou (12-16). Cristina este blocată din nou de portar, nimic nu pare să-i intre. Eliza ia o fază pe cont propriu, pătrunde pe centru și înscrie. Încă un gol pentru Polman, care aruncă pe jos (13-17)

Min. 30 România vs Olanda 10-11

Dumanska apără aruncarea lui Abbingh, mingea sare tot la olandeze, care faultează în atac. Geiger aruncă și ea slab de la distanță, însă adversarele noastre ratează atacul. Chiper egalează la opt pe contraatac. Helle Thomsen cere time-out. Apărările stau foarte bine, dar nici atacul celor două echipe nu strălucește. Abbingh ratează ținta, Dumanska pare stăpână pe situație. Perianu aruncă peste poartă. După câte un atac ratat de fiecare parte, Kramer este găsită din nou liberă în centrul apărării și înscrie (8-9). Neagu nu le mai iartă pe olandeze și aruncă în vinclu (9-9). Rozemalen aruncă de la mare distanță și o învinge pe Dumanska (9-10). Laslo se înalță și înscrie de pe pivot. Smeets înscrie din nou. Cele două echipe ratează câte un atac și Olanda intră cu avantaj de un gol la pauză (10-11).

Min. 20 România vs Olanda 7-8

Udristoiu este eliminată pentru două minute, Dedu apără lovitura de la 7 metri. Cristina Neagu încă nu-și găsește ritmul, trimite peste poartă (publicul realizează și îi scandează numele pentru a o încuraja). Dragut egalează (3-3). Bont este găsită singură în centrul apărării noastre și înscrie fără probleme (3-4). Kramer este eliminată pentru două minute. Chiper egalează din extremă cu un gol pe sub portar (4-4). Abbingh aruncă și o prinde nepregătită pe Dedu, însă Neagu egalează rapid (5-5). Nu reușim să profităm de superioritatea numerică, Smeets înscrie din nou (5-6). Martin Ambros cere time-out. Pintea primește o pasă bună de la Neagu, însă trimite în portarul care ieșise la marginea careului. Neagu egalează la 6 cu o aruncare caracteristică. Smeets este eliminată pentru două minute. Crina Pintea ne aduce pentru prima oară în avantaj, 7-6 (minutul 17). Abbingh găsește un culoar și înscrie pentru 7-7. Florică este și ea eliminată, Abbingh înscrie al doilea gol consecutiv (7-8). Avem poarta goală, dar Dulfer ratează ținta și scorul rămâne același. Cristina Neagu trimite din nou peste poartă.

Min. 10 România vs Olanda 2-3

A început partida, Olanda are prima posesie. Pintea blochează prima aruncare a adversarelor. Primul cartonaș galben pentru olandeze. Crina Pintea trage în portar, dar recuperăm rapid. Neagu trimite în bară. Groot deschide scorul cu o lovitură de la 7 metri. Buceschi aruncă în blocaj. Start dificil pentru românce. Smeets face 0-2 din extremă. Mai ratăm un atac, Groot ne taxează din nou, iar Cristina Neagu primește cartonaș galben. Melinda Geiger înscrie primul gol al nostru în minutul 6, olandezele trimit în bară (1-3). Cristina Neagu este blocată de portar, însă Dumanska apără și ea. Meciul a fost întrerupt după ce unul dintre portarii Olandei a scăpat o sticlă cu apă pe jos. Pivotul Pintea nu mai ratează, revenim la un singur gol (2-3). Dumanska mai apără o aruncare.

Rezultatele înregistrate de România în grupa de calificare:

România vs Cehia 31-28

România vs Germania 29-24

România vs Norvegia 31-23

Ce a făcut România de-a lungul timpului în istoria participărilor la Campionatul European

1994 - Țara Gazdă: Germania - România, locul 10

1996 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 5

1998 - Țara Gazdă: Olanda - România, locul 11

2000 - Țara Gazdă: Romania - România, locul 4

2002 - Țara Gazdă: Danemarca - România, locul 7

2004 - Țara Gazdă: Ungaria - România, locul 7

2008 - Țara Gazdă: Macedonia - România, locul 5

2010 - Țara Gazdă: Danemarca/Norvegia - România, medalie de bronz

2012 - Țara Gazdă: Serbia - România, locul 10

2014 - Țara Gazdă: Ungaria/Serbia - România, locul 9

2016 - Țara Gazdă: Suedia - România, locul 5.