Directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicații Huawei, arestată sâmbătă în Canada, la cererea Statelor Unite, este acuzată de fraudă de către justiția din SUA, relatează AFP.

Sigla HuaweiFoto: Hotnews

Meng Wanzhou este suspectatăcă ar fiindusîn eroare maimulte bănci referitor la o filială a Huawei pentru a avea acces la piața iraniană prin încălcarea sancțiunilor americane, potrivit documentelor citite în timpul audierii de eliberare condiționată în fața instanței din Vancouver.

Doamna Meng ar fi negat înfața bancherilor americani orice legătură directă între compania Huawei și SKYCOM, atunci când, de fapt, „SKYCOM este Huawei“, după cum a declarat avocatul guvernului, care a obiectat laeliberareasa.

Directoarea, pentru careStatele Unite a transmis o cerere de extrădare, este acuzată de "conspirație pentru a înșela maimulte instituții financiare", o acuzație pasibilă de peste 30 de ani de închisoare, a spus el.

Curtea Supremă din Vancouver, unde a avut loc audierea în fața unei săli pline, a impus inițial interzicerea publicării informațiilor revelate în timpul ședinței. Această interdicție a fost ridicată la începutul audierii.

Arestarea, la 1 decembrie, a doamnei Meng, în vârstă de 46 de ani, la câteva zile după anunțarea unui armistițiu în timpul războiului comercial de la Beijing și Washington, a înfuriat autoritățile chineze, care i-au cerut imediateliberarea.