Uniunea Europeană ar trebui să fie "îngrijorată" de gigantul telecom Huawei și alte companii chineze de tehnologie, din cauza riscurilor în materie de securitate, a declarat vineri vicepreședintele Comisiei Europene Andrus Ansip, citat de AFP.

Sigla HuaweiFoto: Hotnews

"Ar trebui să fim îngrijorați de Huawei sau de alte companii chineze? Da, cred că ar trebui să fim îngrijorați" deoarece aceste companii sunt constrânse să "coopereze cu serviciile lor de informații", a spus Ansip, într-o conferință de presă la Bruxelles.

"Nu e un semn bun când companiile trebuie să-și deschidă sistemele pentru serviciile secrete", a continuat el, afirmând că aceste companii construiesc cip-uri "pentru a obține unele dintre secretele noastre".

"Nu știm mare lucruri despre aceste cazuri concrete, dar în calitate de oameni normali desigur, trebuie să ne fie teamă", a concluzionat el.

Huawei tocmai a suferit o lovitură dură după arestarea în Canada, la cererea SUA, a directoarei sale financiare și fiica fondatorului companiei.

Autoritățile americane suspectează gigantul chinez că a exportat, cel puțin din 2016, produse de origine americană în Iran și alte țări vizate de sancțiunile americane, încălcând legile americane.

Huawei este de asemenea suspectat de Washington că este un agent sub acoperire al puterii chineze.

Gigantul chinez este sub supraveghere de mai mult timp și mai multe tentative de a intra pe piața americană a telecom au eșuat, din 2007.

O lege federală interzice responsabililor guvernamentali și militară să folosească aparate construite de Huawei.

Washingtonul a lansat de asemenea o vastă campanie în rândul aliaților săi pentru a descuraja companiile de telefonie mobilă să acceseze internetul folosind echipamente ale grupului chinez, ceea ce ar putea oferi Beijingului acces la informații sensibile, potrivit presei americane.

Mai multe țări au închis piața pentru Huawei, precum Australia și Noua Zeelandă, iar presa japoneză a scris vineri că Tokyo va interzice folosirea echipamentelor grupului chinez de către administrația sa.

Huawei a negat toate acuzațiile și a susținut că nu a folosit niciodată produsele sale pentru a spiona sau sabota comunicațiile în țările în care sunt folosite.

Și alte societăți chineze sau filialele lor asiatice sunt acuzate de spionaj economic de justiția americană.