Cazul Demirkaya şi statul român. Stau şi dârdâi. Dar nu de frig. E cald aici, în cameră. Şi-n vestul Europei. Crivăţul din Rusia vine. Iar cel politic şi din Turcia, dar şi, mai nou, din România erdoganizată. În cauză e soarta unui om. Şi mult mai mult. În cauză e soarta unui ziarist turc refugiat în România, care-şi aşteaptă, la 14 decembrie, verdictul, deocamdată amânat, la cererea de extrădare avansată Bucureştilor de regimul tiranului de la Ankara. Cu sufletul la gură aştept, la rândul meu, decizia judecătorului român. Care priveşte nu doar soarta lui Kamil Demirkaya de la ziarul opoziţiei turce, Zaman România. Ci şi valorile europene, democraţia, statul de drept, destinul libertăţii româneşti, scrie Deutsche Welle.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

În România mor de două ori mai mulţi nou-născuți, comparativ cu media europeană. Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală are mai bine de 10 ani, timp în care aparatele achiziţionate s-au uzat şi nu mai pot fi folosite, susţin reprezentanţii Salvaţi Copiii, precizând că în România, naşterea rămâne discriminatorie, scrie Gândul.

Cum explică specialiştii prăbuşirea PSD, sub conducerea lui Dragnea. PSD scade în sondaje de la lună la lună, în ultima cercetare sociologică a IMAS, realizată la comanda USR, social-democraţii fiind cotaţi cu 24,9%, un minim al ultimilor ani. Cifrele sondajului IMAS pentru luna noiembrie, obţinut de „Adevărul“, arată un PSD care a scăzut de la 27,6% în octombrie la 24,9% în noiembrie, în timp ce PNL a crescut de la 21,9% la 23,3%. Pe locul trei vin cei de la USR, cu 14,8% în noiembrie, după ce în octombrie aveau 13,1%, iar pe locul patru se clasează ALDE (11,7%). Peste pragul electoral de 5% mai sunt Mişcaria România Împreună (8,2%), formaţiune condusă de Dacian Cioloş, şi UDMR (5,8%). Potrivit celor de la IMAS, marja de eroare este de +/-3,1, scrie Adevărul.

Iohannis își dorește desființarea inspectoratelor școlare. Inspectoratele școlare care trebuie să verifice calitatea învățământului și eventualele nereguli au lăsat multe probleme reclamate fără răspuns. În plus, ar fi pline de oameni numiți de partidele politice, spune chiar președintele țării. Klaus Iohannis a acuzat direct PSD-ul de politizarea educației și a declarat că “inspectoratele școlare trebuie desființate”. Ideea este susținută de mai mulți profesori români de prestigiu, care propun înlocuirea inspectorilor cu experți independenți, scrie Știrile Protv.

CTP: S-a săturat Iohannis de penali? I-aș da un colebil. Să acționeze dacă s-a săturat. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, a comentat, recenta declarație a președintelui Klaus Iohannis, care a spus că s-a săturat de „atâția penali și infractori în vârful politicii”. „Puțin îmi pasă de senzațiile, impresiile și trăirile domnului președinte Iohannis. S-a săturat? Și ce mă interesează pe mine dacă s-a săturat, ca simplu cetățean? Asta mi-l amintește pe Emil Constantinescu, care, la un moment dat, scoate o vorbă memorabilă: Mi-e scârbă. Din poziția de președinte, ne comunica nouă că îi e scârbă. Am scris și atunci și eu ceva, i-am oferit un emetiral, să spunem, pe care i l-aș da și domnului Iohannis. Sau poate pentu dânsul un colebil, pentru că s-a săturat”, a spus Cristian Tudor Popescu, potrivit Digi24.

Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie anchetează anticorupţia, nu corupţia din magistratură. Recent înfiinţata Secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului general (PG) a deschis mai multe dosare privind „abuzurile” din Justiţie, potrivit Luju şi Antena3, două instituţii de presă favorabile inculpaţilor şi condamnaţilor. În schimb, lipsesc cu desăvârşire ştirile despre dosare deschise de SIIJ privind corupţia din magistratură, scrie G4Media.

Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă” Șeful FRJ, Cozmin Gușă, și președintele forului european, Serghei Soloveicik, ridiculizează mărturiile victimelor de la lotul olimpic de judo, agresate fizic de antrenorii Bercean și Andreica. untem în a treia săptămână de când lotul olimpic de judo de la Cluj e subiectul unor dezvăluiri terifiante ale unor foste sportive, care au povestit abuzurile fizice și psihice suferite ani de zile din partea antrenorilor Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu. În weekend, Bucureștiul va găzdui finalele Ligii Campionilor și Europa League la judo, iar competiția de elită a nimerit în mijlocul unui scandal amplu pe tatami: agresiuni fizice și psihice multiple acuzate de sportivi la lotul olimpic de la Cluj, condus de Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu, scrie gsp.ro.

Mircea Miclea, reacție dură la Raportul lui Iohannis pe Educație: Este atât de vag, încât nu va produce niciun fel de soluție concretă. Raportul România educată lansat ieri în dezbatere de președintele Klaus Iohannis “este atât de vag, încât nu va produce niciun fel de soluție concretă”, estimează fostul ministru al Educației Mircea Miclea. Contactat de Edupedu.ro, Miclea a declarat că “dacă prezinți 2 scenarii de organizare a ciclurilor de studii care sunt diametral opuse (…) practic nu propui niciun scenariu, ci o temă de discuție. Or noi avem nevoie de o soluție, nu de o temă de discuție. Din păcate, raportul abundă în teme de discuție, și nu în soluții”, scrie edupedu.