Elogierea exagerată a fostului preşedinte american George H.W. Bush, decedat la vârsta de 94 de ani, riscă să conducă la denaturarea adevărului istoric, argumentează publicaţia The Intercept, subliniind că sunt necesare şi critici la adresa politicianului republican, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Omagiile aduse fostului preşedinte George H.W. Bush, decedat la vârsta de 94 de ani, au venit din toate părţile spectrului politic. A fost un om "cu un caracter dintre cele mai înalte", a declarat fiul său George W. Bush, şi el preşedinte al SUA. "A iubit America şi a slujit-o cu clasă, integritate şi caracter", a transmis fostul procuror general Preet Bharara. Un alt fost preşedinte, Barack Obama, a declarat că viaţa lui Bush a fost "un testament al conceptului că funcţiile publice sunt nobile şi a făcut foarte mult bine". Directorul Apple, Tim Cook, a declarat: "Am pierdut un mare american".

"În epoca lui Donald Trump, nu este dificil pentru cei care omagiază activitatea lui George H.W. Bush să îl descrie ca fiind un mare patriot şi pragmatist; un preşedinte care a guvernat cu «clasă» şi «integritate». Este adevărat că fostul preşedinte a refuzat să voteze cu Donald Trump în 2016, numindu-l «lăudăros», «naţionalist», şi un adept al politicii conspiraţioniste a «dreptei alternative» care a ajuns să definească Partidul Republican. A contribuit la încheierea Războiului Rece «fără a trage un singur foc de armă», după cum a spus Barack Obama. Şi-a petrecut viaţa servind ţara - din armată în Congres, la Naţiunile Unite, CIA şi Casa Albă. Şi, din toate punctele de vedere, a fost un bunic şi un străbunic iubit (...). Cu toate acestea, a fost o personalitate publică, nu o persoană privată - unul dintre cei 44 de bărbaţi care au fost vreodată preşedinţi ai Statelor Unite. Prin urmare, nu putem permite ca activităţile sale în funcţii oficiale să fie înfrumuseţate într-un mod atât de îndrăzneţ", comentează publicaţia The Intercept.

"«Atunci când moare un lider politic, este extrem de iresponsabil să se ceară doar lăudarea acestuia, fără critici», după cum a argumentat colegul meu Glenn Greenwald, întrucât acest lucru conduce la «o istorie falsă şi la ştergerea în scop propagandistic a lucrurilor rele». Adevărul neconvenabil este că mandatul de preşedinte al lui George Herbert Walker Bush are mult mai multe lucruri în comun cu personalităţile republicane considerate beligerante, corupte şi de extremă-dreapta care l-au succedat - fiul său George W. şi actualul preşedinte (Donald Trump -n.red.) (...) - decât ar încerca să arate actuala clasă politică şi presa", argumentează editorialistul Mehdi Hasan într-un articol publicat în The Intercept sub titlul "Moştenirea ignorată a lui George H.W. Bush: Crime de Război, Rasism şi Obstrucţionarea Justiţiei".

Editorialistul The Intercept prezintă câteva erori publice asociate cu George H.W. Bush. "A avut o campanie electorală rasistă", subliniază Mehdi Hasan, apreciind că numele lui Willie Horton ar trebui asociat campaniei electorale prezidenţiale din 1988. Willie Horton, condamnat la închisoare pe viaţă pentru crimă în Massachusetts - unde adversarul democrat al lui Bush, Michael Dukakis, era guvernator - a violat o femeie din Maryland. O reclamă electorală televizată produsă de o structură a echipei de campanie a lui Bush arăta clar că Willie Horton era de culoare, iar victima era albă.

"A prezentat o argumentaţie incorectă în favoarea războiului. Cu 13 ani înainte ca George W. Bush să mintă despre armele de distrugere în masă pentru a justifica invadarea şi ocuparea Irakului, tatăl său a avut propria serie de acuzaţii false pentru a justifica bombardarea aeriană a aceleiaşi ţări. Conform unei investigaţii efectuate de jurnalista Joshua Holland, Primul Război din Golf «a fost prezentat publicului pe un munte de propagandă în favoarea intervenţiei militare». Pentru început, George H.W. Bush a informat publicul american că Irakul invadase Kuwaitul «fără provocare sau avertisment». A omis să menţioneze că ambasadorul SUA în Irak, April Glaspie, îi dăduse practic undă verde preşedintelui irakian Saddam Hussein, spunându-i în iulie 1990, cu o săptămână înaintea invaziei: «Nu avem nicio opinie asupra conflictelor intra-arabe de genul disputelor de frontieră dintre Irak şi Kuwait»", subliniază The Intercept.

"A comis crime de război. În timpul mandatului preşedintelui Bush senior, Statele Unite au lansat o bombe cu greutatea totală de 88.500 de tone asupra Irakului şi zonelor din Kuwait ocupate de Irak, multe raiduri soldându-se cu victime civile. În februarie 1991, spre exemplu, un raid aerian american asupra unui adăpost antiaerian din Amiriyah (Bagdad) s-a soldat cu moartea a 408 civili irakieni. Potrivit organizaţiei Human Rights Watch, Pentagonul ştia că adăpostul din cartierul Amiriyah fusese folosit pentru protejarea civililor în timpul Războiului dintre Iran şi Irak şi totuşi l-a atacat fără avertisment. Concluzia HRW: «a fost o încălcare gravă a legilor războiului»", argumentează The Intercept.

Editorialistul evocă şi refuzul lui George H.W. Bush de a coopera cu un procuror special în investigaţia privind vânzarea de armament american în Iran în schimbul ostaticilor de la Teheran şi privind finanţarea rebelilor din Nicaragua. Ancheta a afectat semnificativ mandatul preşedintelui Ronald Reagan, dar atenţia s-a îndreptat mai puţin asupra vicepreşedintelui SUA, subliniază The Intercept.

O altă critică formulată de publicaţia The Intercept vizează faptul că George H.W. Bush ar fi amplificat în scop rasist operaţiunile împotriva traficanţilor de droguri în anul 1989. În plus, editorialistul aminteşte că George H.W. Bush a fost vizat de acuzaţii privind hărţuirea unor femei, în contextul ascensiunii mişcării #MeToo.