​Guvernul Franței anunță măsuri excepționale de securitate pentru ziua de sâmbătă, în al cel de-al patrulea weekend consecutiv de proteste ale „vestelor galbene”.

FrantaFoto: Captura YouTube

„Guvernul va mobiliza mijloace excepționale în plus față de de cei 65.000 de membri ai forțelor de ordine, în toată Franța”, a declarat premierul Edouard Philippe.

Potrivit mai multor surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de AFP, aproape toate unităţile CRS şi jandarmeriei ar urma să fie mobilizate pentru a asigura sâmbătă menţinerea ordinii în ţară.

Șeful guvernului francez a reînnoit apelul la „vestele galbene” de a nu se întâlni la Paris pentru a manifesta, nu pentru a le intezice să se exprimă, ci pentru a nu cădea în capcana întinsă de huligani. Astfel, Philippe și-a arătat îngrijorarea față posibilitatea unor violențe în cel de-al patrulea weekend de criză.

Autorităţile franceze sunt îngrijorate că un nou val de „mari violenţe” va avea loc la Paris, la sfârşitul acestei săptămâni, de un nucleu dur de câteva mii de „veste galbene”, a declarat joi un oficial al Palatului Elysee, citat de Reuters.

Deși Guvernul a renunțat la planurile de majorare a taxelor la carburanţi, care au declanşat revolta la nivel naţional, preşedintele Emmanuel Macron nu a reuşit să domolească furia care a condus la cele mai grave tulburări de stradă din centrul Parisului de după anul 1968.

Preventiv, poliția din Paris a cerut joi comercianților din zona Champs Elysee să închidă sâmbătă, nefiind clar însă dacă este vorba de o închidere totală sau parțială. Într-o adresa transmisă de politie, citată de AFP, comercianților li se cere să țină ușile și căile de acces închise în ziua de sâmbătă și, de asemenea, să le pună în vedere angajaților riscurile la care se expun.

De asemenea, ei sunt avertizați ca, pentru protejarea afacerilor, să instaleze panouri de protecție la ferestre și să înlăture mobielierul stradal.

Muzeele și Turnul Eiffel vor fi închise sâmbătă, meciuri amânate

Cele mai mari muzee din Paris, Louvre, Orsay sau cel de Artă Modernă, au decis să rămână închise sâmbătă. Aceeași lucru se va întâmpla și în cazul Turnului Eiffel, Catacombelor și Arcului de Triumf, obiective turistice importante din capitala Franței. De asemenea, teatrele au decis să amâne spectacolele. Prima ediție a festivalului de muzică electronică INASOUND a fost amânat pentru primăvară.

Liga profesionistă de fotbal a anunțat, de asemenea, joi amânarea meciului dintre Angers și Bordeaux de sâmbătă la cererea Prefecturii Maine-et-Loire, acesta fiind cea de-a cincea partidă amânată în Liga 1, din cauza crizei „vestelor galbene”. Până acum au fost au fost repotate și meciurile PSG-Montpellier, Toulouse-Lyon, Monaco-Nice, Saint-Etienne-Marseille.