​Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu premierul Viorica Dăncilă, că între Guvernul României și Comisie mai există divergențe în privința statului de drept, însă acest lucru nu are legătură cu președinția Consiliului UE pe care țara noastră o va prelua la începutul lui 2019. Șeful CE a precizat rămâne convins că până la finalul mandatului actualei Comisii, România va fi primită în Schengen. La rândul său, Viorica Dăncilă a susținut că în România este respectat statul de drept.

Dancila si JunckerFoto: Guvern

„Mai există unele divergențe în ceea ce privește statul de drept, asta ține de relația cu Comisia Europeană”, a spus Juncker. „Intenția mea e ca România să devină membru al Schengen. În ultimul raport am atras atenția asupra punctelor slabe, am lucrat pentru a îmbunătăți pregătirea României ... Nu aș dori să îmi închei mandatul înainte ca România să devină membru Schengen”, a precizat el.

Președintele Comisiei Europene a precizat că Guvernul României este pregătită pentru președinția Consiliului Uniunii Europene. "Am văzut azi cât de bine sunt pregătiți miniștrii pe domeniile lor si sunt convins că România va reuși să gestioneze un mare număr de propuneri aflate pe masa președinției Consiliului Uniunii Europene", a declarat Juncker.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a susținut că în România este respectat statul de drept.

"Se fac toate eforturile pentru independența justiției și respectare statului de drept. Nu aș vrea să punem pe același palier Polonia, Ungaria și România", a declarat Dăncilă.

Ea a mai spus că nu vede nicio legătură între exercitarea președinției Consiliului UE de către România și statul de drept.

"România face pași importanți, în România este respectat statul de drept", a afirmat Viorica Dăncilă.