​​Jurnalistul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat de acasă miercuri dimineață, în baza unei solicitări de extrădare, el fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Pe numele jurnalistului există un mandat de arestare care ar fi fost emis de procuratura din Antalya la ordinul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, scrie Zaman România. Sursa citată subliniază că pe numele ziaristului nu există nicio condamnare definitivă, conform cazierului său.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Jurnalistul Kamil Demirkaya a fost audiat la Parchetul Curții de Apel București după ce Ministerul de Justiție din Turcia a solicitat extrădarea sa, cererea urmând să fie judecată de Curtea de Apel București.

"Jurnalistul a fost adus de Poliția Capitalei, în baza unei cereri de extrădare formulate de ministerul de justiție turc, a fost audiat și a fost sesizată Curtea de Apel pentru a se pronunța asupra cererii", a precizat, pentru Mediafax, Viviana Ciucă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Potrivit unui comunicat al Zaman Romania, Kamil Demirkaya se află de doi ani în țara noastră, unde lucrează pentru publicația turcă, având un permis de ședere temporară. În noiembrie 2018, el și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

"La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR. În cursul zilei, acesta urmează să fie dus la Parchetul General", a scris Zaman Romania.

Jurnalistul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani. Zaman România cere autorităților române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan.

"Kamil Demirkaya și-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara", adaugă Zaman Romania.

  • În septembrie, școlile din Grupul Lumina, active în România și asociate mișcării guleniste, anunțau că șase profesori de origine turcă fuseseră reținuți în Republica Moldova - detalii despre acel caz aici.