Comisarul european nu dă nume, însă nu este greu de imaginat cine sunt destinatarii declaraţiilor făcute la Centrul pentru Reforma Europeană. Unde după ce a evocat armata "micuţilor Mussolini", care cutreiera continentul în lung şi-n lat, comisarul a mers şi mai departe ajungând să vorbească despre riscul unui nou conflict intra-european. În cazul în care naţionalismul îşi va impune viziunea "preferinţei naţionale", Uniunea Europeană "va muri" şi în Europa va reîncepe "războiul", susţine Moscovici care nu şi-a ascuns niciodată aversiunea faţă de personaje precum Salvini, Le Pen, Orban şi aşa mai departe, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

Pe care ar vrea să îi "învingă la alegerile viitoare'', fapt pe care îl consideră crucial pentru supravieţuirea Uniunii Europene. "Dacă reintroducem diviziunile între noi, nord-sud, est-vest, şi dacă preferinţa naţională va deveni prioritatea Europei, aceasta va muri," a declarat comisarul european fără să folosească jumătăţi de măsură. De fapt acesta nu este primul afront adresat populiştilor, e destul să ne reamintim de ciocnirile din ultimele zile cu Matteo Salvini.

Pentru a-şi întări ideile, Moscovici a reamintit de discursul ţinut de Mitterand din 1989, atunci când preşedintele francez a declarat că ''naţionalismul înseamnă război''.